Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής για όσους έχουν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο, αναφέρει νέα επιστημονική μελέτη. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η απλή μείωση του καπνίσματος δεν φαίνεται να συμβάλλει ιδιαίτερα στην μείωση του κινδύνου.

Επιπλέον, τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο συγκριτικά με ένα άτομο που έχει κόψει το κάπνισμα, ακόμα κι αν έχει σταματήσει να καπνίζει εδώ και χρόνια.

Αυτά τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ESC Congress 2024, το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τι έδειξε η έρευνα για το κάπνισμα

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από το διεθνές μητρώο CLARIFY, μια τράπεζα δεδομένων που έχει χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερες καρδιαγγειακές έρευνες. Οι ερευνητές εξέτασαν 32.378 άτομα με στεφανιαία νόσο, τα οποία παρακολούθησαν κατά μέσο όρο για περίπου έξι χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην αρχή της μελέτης:

  • Το 41% ​​δεν είχε καπνίσει ποτέ
  • Το 46% ήταν πρώην καπνιστές
  • Το 12% ήταν σημερινοί καπνιστές

Μεταξύ των πρώην καπνιστών που κάπνιζαν κατά την περίοδο που διαγνώστηκαν με στεφανιαία νόσο:

  • Το 73% είχε κόψει το κάπνισμα εντός ενός έτους από τη διάγνωση
  • Το 27% το έκοψε τα επόμενα χρόνια

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα άτομα που διέκοψαν το κάπνισμα μετά τη διάγνωσή τους φάνηκαν να έχουν 44% μείωση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρού ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού επεισοδίου, ανεξάρτητα από το πότε σταμάτησαν το κάπνισμα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή άλλου καρδιαγγειακού επεισοδίου αυξανόταν κατά 8% για κάθε επιπλέον έτος ενεργού καπνίσματος. Τόνισαν  επίσης ότι οι συμμετέχοντες που μείωσαν την συχνότητα που κάπνιζαν δεν είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο από τους συμμετέχοντες που συνέχισαν να καπνίζουν.

Ζωτικής σημασίας η διακοπή καπνίσματος

«Αυτά τα ευρήματα καθιστούν σαφές  ότι η διακοπή του καπνίσματος και όχι απλώς η μείωση του, μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, στοιχεία που συνάδουν με τις τρέχουσες συστάσεις για την βέλτιστη υγεία, που επισημαίνουν ότι είναι κομβικής σημασίας να σταματήσετε εντελώς το κάπνισμα αντί να απλώς να το μειώσετε.

Ωστόσο, ο περιορισμός του καπνίσματος μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει κάποιον ώστε σταδιακά να το κόψει εντελώς», αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.