Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά είναι πιο επικίνδυνη για την καρδιά από μια με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα, ακόμη και όταν τα άτομα που την ακολουθούν δεν παρατηρούν αύξηση στο βάρος τους και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και παρουσιάστηκε στο «European Society of Cardiology Congress 2024» στο Λονδίνο, διαπίστωσε αλλαγές σε τακτικά μετρούμενους δείκτες υγείας της καρδιάς των ατόμων που ανήκαν στην πρώτη κατηγορία χωρίς όμως αλλαγές στα κιλά τους.

Συγκεκριμένα, για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, παρατηρήθηκε σε μόλις 24 μέρες περίπου 20% αύξηση του λίπους στο συκώτι και περίπου 10% υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σε σύγκριση με πριν ακολουθήσουν αυτού του είδους τη διατροφή.

Ο επικεφαλής ερευνητής Νίκολα Σρνικ, δήλωσε:

«Θέλαμε να μελετήσουμε πώς ο τύπος των λιπαρών που καταναλώνει ένα άτομο επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων ανεξάρτητα από τις αλλαγές στο σωματικό βάρος. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να εντείνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα ακόμα και όταν ένα άτομο δεν παίρνει βάρος. Από την άλλη πλευρά, παρατηρήσαμε προστατευτικά αποτελέσματα από μια διατροφή με υψηλή σε πολυακόρεστα λιπαρά.

Αν και η μελέτη μας βρίσκεται σε εξέλιξη, τα ευρήματά μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ακόμα και όταν δεν αυξάνονται τα κιλά, οι διαφορετικές κατηγορίες λιπαρών μπορούν να έχουν εντελώς διαφορετικές συνέπειες στην καρδιά και τη συνολική μας υγεία σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Η έρευνα 

Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται, μεταξύ άλλων, σε τρόφιμα όπως το βούτυρο, τα λιπαρά κρέατα, τα κέικ, τα αρτοσκευάσματα και τα μπισκότα. Τα πολυακόρεστα λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και ωμέγα-6, παρέχουν στον οργανισμό βασικά θρεπτικά συστατικά και βρίσκονται σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο και ορισμένοι ξηροί καρποί.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ζητήθηκε από 24 συμμετέχοντες να ακολουθήσουν μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα ή πολυακόρεστα λιπαρά για έως και 24 ημέρες. Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία και εξέταση αίματος στην αρχή και στο τέλος της μελέτης για να αξιολογηθεί η επίδραση του είδους του λίπους που κατανάλωναν σε γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις.

Το σωματικό βάρος παρέμεινε αμετάβλητο και στις δύο ομάδες μετά από 24 ημέρες, ωστόσο οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά είχαν αποτελέσματα εξετάσεων και σάρωσης που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων όπως αύξηση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης και του λίπους στο συκώτι, όπως ήδη αναφέραμε. Σημειωτέων, το υπερβολικό λίπος που αποθηκεύεται στο συκώτι αυξάνει και τον κίνδυνο να αναπτύξει ένα άτομο διαβήτη τύπου 2.

Ο προστατευτικός ρόλος ορισμένων λιπαρών για την καρδιά

Η ομάδα που ακολούθησε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά είδε πολύ διαφορετικές αλλαγές μετά από 24 ημέρες, όπως πτώση της συνολικής χοληστερόλης και των επιπέδων της «κακής» κατά περίπου 10% και αύξηση των αποθεμάτων ενέργειας στον καρδιακό τους μυ, σε σύγκριση με πριν.

«Τα κορεσμένα λιπαρά είναι γνωστό ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων. Η εν λόγω μελέτη επιβεβαιώνει παλαιότερα ευρήματα και προσθέτει τη γνώση πως τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν… σιωπηλά να αρχίσουν να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς πολύ γρήγορα, χωρίς να προκαλούν αλλαγές στο βάρος ενός ατόμου.

Απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες με περισσότερους συμμετέχοντες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία», κατέληξαν οι επιστήμονες.