Μια διαφωνία στο σπίτι, ένας απρόσεκτος οδηγός πρωί πρωί ενώ πας για δουλειά, ένα αδιάκριτο σχόλιο, ο καφές που ζήτησες σκέτος και σου ήρθε με ζάχαρη, οτιδήποτε, από το πιο ασήμαντο μέχρι το πιο μεγάλο, μπορεί να πυροδοτήσει τα νεύρα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα, ωστόσο, αυτό που πολλοί δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι όταν τον νιώθουμε συχνά ή έντονα, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιά μας.

Πώς ακριβώς ο θυμός επηρεάζει το σώμα μας και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων; Πώς θα μπορούσαμε να τον διαχειριστούμε;

Η καρδιά σου δεν αντέχει τον θυμό σου…

Όταν θυμώνουμε, το σώμα μας μπαίνει σε μια κατάσταση «μάχης ή φυγής». Ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας τις ακόλουθες αντιδράσεις:

Αυξημένος καρδιακός ρυθμός και αρτηριακή πίεση

Η καρδιά μας υπό την… επήρεια του θυμού εργάζεται πιο γρήγορα για να προσφέρει περισσότερο οξυγόνο και αίμα στους μύες μας, προετοιμάζοντάς μας κατά κάποιο τρόπο για δράση. Αυτή η προσωρινή απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι φυσιολογική, αλλά ο χρόνιος θυμός μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη υψηλή αρτηριακή πίεση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Συσταλμένα αιμοφόρα αγγεία

Τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν για να δώσουν προτεραιότητα στη ροή του αίματος σε ζωτικά όργανα όπως οι μύες και ο εγκέφαλός μας. Αν και είναι προσωρινή, αυτή η στένωση μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στην καρδιά, οδηγώντας δυνητικά σε πόνο στο στήθος.

Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το σώμα απελευθερώνει γλυκόζη για να μας παρέχει ενέργεια για αυτή τη στρεσογόνα κατάσταση. Τα χρόνια αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από το παρατεταμένο αίσθημα θυμού μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Φλεγμονή

Ο θυμός πυροδοτεί την απελευθέρωση φλεγμονωδών χημικών ουσιών στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή καταστρέφει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του θυμού

Ενώ οι φυσιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του θυμού είναι προσωρινές, η συχνή ενεργοποίηση της αντίδρασης μάχης ή φυγής μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία της καρδιάς μας. Μελέτες έχουν δείξει μια σαφή σχέση μεταξύ θυμού και αυξημένου κινδύνου για:

  • Στεφανιαία νόσο
  • Έμφραγμα
  • Εγκεφαλικό
  • Αρρυθμίες

Διαχείριση θυμού- Σπάζοντας τον κύκλο για γερή καρδιά

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε τον θυμό με και να προστατέψουμε την καρδιά μας:

Προσδιόρισε τα ερεθίσματα

Αναγνώρισε τις καταστάσεις ή τα άτομα που συνήθως σου προκαλούν θυμό.

Κάνε ένα time out

Όταν νιώθεις τα νεύρα σου να… φουντώνουν και τον θυμό να σε κατακλύζει, απομάκρυνε τον εαυτό σου από την κατάσταση παίρνοντας μερικές βαθιές ανάσες. Η εξάσκηση σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός βαθιάς αναπνοής ή η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μπορούν να βοηθήσουν.

Προκάλεσε τις αρνητικές σκέψεις

Συχνά, ο θυμός πηγάζει από παράλογες ή υπερβολικές σκέψεις. Προσδιόρισε αυτές τις σκέψεις και αμφισβήτησέ τες υιοθετώντας συνειδητά μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση.

Μην ξεχνάς την κίνηση

Η γυμναστική ανακουφίζει το άγχος και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των συναισθημάτων μας.

Κοιμήσου καλά 

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη συναισθηματική ρύθμιση. Φρόντισε να μην τον χάνεις και να συμπληρώνεις 7 με 9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.

Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή

Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχει στο σώμα μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί τα βέλτιστα και να είναι σε θέση να διαχειρίζεται το στρες.

Περιόρισε το αλκοόλ και την καφεΐνη

Καθώς μπορούν να επιδεινώσουν το άγχος και να μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε εκρήξεις θυμού.

Ανέπτυξε υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης

Βρες υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίζεις το άγχος και την απογοήτευση, όπως το να ακούς μουσική, να περνάς χρόνο στη φύση και να κάνεις πιο συχνά τα χόμπι που σου αρέσουν.

Θυμήσου

Η συναισθηματική μας ευεξία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Εάν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τον θυμό σου, μην διστάσεις να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια.