Η παραγωγικότητα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας. Η κινητήρια δύναμη πίσω από τα επιτεύγματα τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Η έρευνα αποκαλύπτει μια ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ της παραγωγικότητας και διαφόρων μετρήσεων ευημερίας, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής ανέλιξης, της οικονομικής σταθερότητας και της συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή.

Η ικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης του χρόνου, ιεράρχησης των εργασιών και διατήρησης της εστίασης σε δραστηριότητες προσανατολισμένες στους στόχους μας μπορεί να συμβάλει λοιπόν σημαντικά και στην καλή μας υγεία. Και τα καλά νέα είναι ότι η παραγωγικότητα δεν είναι ένα σταθερό χαρακτηριστικό. Είναι μια δεξιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί μέσω της εφαρμογής στοχευμένων στρατηγικών και τεχνικών.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν είμαστε παραγωγικοί

Όταν κάποιος είναι εξαιρετικά παραγωγικός, πολλές βασικές διεργασίες συμβαίνουν στον εγκέφαλο και το σώμα του. Σε νευροχημικό επίπεδο, η σύνθεση ντοπαμίνης προάγει τα κίνητρα και την εστίαση, ενώ η νορεπινεφρίνη ενισχύει την εγρήγορση και την προσοχή. Όταν είμαστε παραγωγικοί, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, επειδή η ντοπαμίνη βοηθά στην αύξηση της ενεργοποίησης στον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι κρίσιμη για τον γνωστικό έλεγχο που επηρεάζει λειτουργίες, όπως ο προγραμματισμός. Καθώς επαναλαμβάνουμε παραγωγικές συμπεριφορές, αρχίζουμε να αισθανόμαστε επιτυχημένοι. Όσο περισσότερο δουλεύουμε αυτούς τους μύες της… παραγωγικότητας, τόσο πιο δυνατοί γίνονται και τόσο καλύτερα νιώθουμε.

Επιπλέον, η παραγωγικότητα επηρεάζεται από τους κύκλους του κιρκάδιου ρυθμού, που σημαίνει ότι οι γνωστικές λειτουργίες και τα επίπεδα ενέργειας κυμαίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με τα εσωτερικά μας ρολόγια.

Η Νo1 συνήθεια για μεγαλύτερη παραγωγικότητα, σύμφωνα με την επιστήμη

Ακριβώς όπως τροφοδοτούμε το σώμα μας με φαγητό για ενέργεια και κίνηση, πρέπει να τροφοδοτούμε και τον εγκέφαλό μας για να είμαστε παραγωγικοί. Η No1 συνήθεια για να τα καταφέρουμε είναι πολύ απλή: η έκθεση στο φυσικό φως με το που ξυπνάμε το πρωί για κάποια λεπτά. Αυτή η πρακτική βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και πυροδοτεί θετικές νευροχημικές αλλαγές. Η έκθεση στο φως του ήλιου μάλιστα προκαλεί μια καθυστερημένη απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης αργότερα μέσα στην ημέρα. Αυτή η έκθεση είναι ζωτικής σημασίας ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες.

Πρόκειται λοιπόν για μια συνήθεια που μπορούμε όλοι να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, να ενισχύσουμε την εγρήγορσή μας αλλά και τη συνολική γνωστική μας λειτουργία.

Κάνοντας αυτό το μικρό βήμα, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητές μας κι αν μάλιστα συνδυάσουμε τη συνήθεια με άσκηση, καλό ύπνο και ισορροπημένη διατροφή, ανοίγουμε το δρόμο της επιτυχίας μας σε πολλούς, αν όχι σε όλους τους τομείς της ζωής μας.