Εάν πάθατε εγκεφαλικό, η γυμναστική συγκαταλέγεται πιθανότατα στις συστάσεις του γιατρού για βέλτιστη ανάρρωση, καθώς η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να την ενισχύσει, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο στο μέλλον. Αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν όμως ότι οι ασθενείς μπορεί να είναι σε θέση να ασκούνται πολύ πιο σκληρά μετά από ένα εγκεφαλικό από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke, έδειξε ότι οι πιο σύντομες, πιο έντονες αερόβιες προπονήσεις – σε σύγκριση με μεγαλύτερες, μέτριας έντασης προπονήσεις, οι οποίες εδώ και πολύ καιρό συμπεριλαμβάνονταν στις τυπικές συστάσεις για την άσκηση μετά το εγκεφαλικό – μπορεί να βοηθήσουν περισσότερο τους ασθενείς να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση.
Αλλάζουν τα δεδομένα για την γυμναστική μετά το εγκεφαλικό;
Όταν Καναδοί ερευνητές συνέκριναν την αερόβια προπόνηση μέτριας έντασης με την διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), οι συμμετέχοντες που εκτελούσαν τις υψηλής έντασης προπονήσεις φάνηκαν να έχουν διπλάσια κέρδη ως προς την φυσική τους κατάσταση μετά από 12 εβδομάδες. Αυτές οι αλλαγές συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο για νοσηλεία που σχετίζονται με εγκεφαλικό επεισόδιο και το μέγεθος της βελτίωσης έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στο γενικό πληθυσμό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες είχαν ολοκληρώσει την αποθεραπεία εγκεφαλικού πριν συμμετάσχουν στην μελέτη και θεωρήθηκαν επιζώντες υψηλής λειτουργικότητας. Ενώ πολλοί ζούσαν με συννοσηρότητα (συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της χοληστερόλης, του διαβήτη και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων), όλοι ήταν ικανοί να περπατούν μόνοι τους και δεν είχαν εισαχθεί σε ίδρυμα.
«Φαίνεται ότι υπάρχει μια εξέλιξη αναφορικά με τις συστάσεις αερόβιας άσκησης», αναφέρουν οι ερευνητές. «Γενικά, η μέτριας έντασης άσκηση θεωρείται ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με την υψηλή ένταση», εξηγούν «αλλά πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σύντομες προπονήσεις υψηλής έντασης μπορούν να είναι επίσης ευεργετικές» καταλήγουν.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, που γνωρίζει το ιστορικό σας και μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα με ασφάλεια.