Κάποιοι με το που ανοίγουν τα μάτια τους κάνουν γυμναστική, άλλοι διαβάζουν εφημερίδα, πολλοί σκρολάρουν στο κινητό για να ενημερωθούν για τα νέα της ημέρας και ομοίως πριν τον ύπνο, οι συνήθειές μας παρουσιάζουν ομοιότητες αλλά και σημαντικές διαφορές. Κι ενώ όλοι ανεξαιρέτως θέλουμε να είμαστε υγιείς, συνειδητά ή ασυνείδητα, κάποιες επιλογές μας μας βλάπτουν, θέτοντας σε κίνδυνο την καρδιά και επομένως την ίδια μας τη ζωή.

Ό,τι κι αν περιλαμβάνει η καθημερινότητα του καθενός από εμάς, ένα είναι βέβαιο: στην εποχή μας τα καρδιακά προβλήματα είναι συχνό φαινόμενο και αυτό οφείλουμε να μην το ξεχνάμε και να φροντίζουμε εμάς όσο καλύτερα μπορούμε.

Καθημερινές συνήθειες, επιβαρυντικές για την καρδιά

Καθιστικός τρόπος ζωής

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ρυθμοί σήμερα είναι απίστευτα γρήγοροι και πολλοί πιεζόμαστε να βάλουμε περισσότερη κίνηση στη ρουτίνα μας χωρίς αποτέλεσμα. Ως γνωστόν όμως, η καθιστική ζωή είναι επιζήμια. Η καρδιά μας είναι ένας μυς που απαιτεί σωματική δραστηριότητα για να λειτουργήσει ομαλά και να παραμείνει δυνατή.

Φυσικά, δεν μπορούμε απλά να εγκαταλείψουμε πολλές από τις καθημερινές μας υποχρεώσεις αλλά αξίζει τον κόπο να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε ορισμένες προσαρμογές:

  • Αφιερώστε 30 λεπτά την ημέρα για άσκηση, ιδανικά το πρωί.
  • Κάνετε σύντομους περιπάτους όποτε έχετε χρόνο. Ακόμα και 10 λεπτά περπάτημα μετά τα γεύματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
  • Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ.
  • Αντικαταστήστε τα ροφήματα με ζάχαρη με νερό.
  • Προσπαθήστε να μαγειρεύετε τα γεύματά σας χρησιμοποιώντας θρεπτικά τρόφιμα καθώς αυτό θα σας βοηθήσει και ως προς τη σωματική δραστηριότητα.

Ανθυγιεινή διατροφή

Το fast food δεν είναι κακό. Αν βέβαια καταναλώνεται μια φορά στο τόσο. Μια διατροφή γεμάτη κορεσμένα και τρανς λιπαρά, επεξεργασμένα τρόφιμα και υπερβολικό αλάτι και ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Δώστε προτεραιότητα στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τις άπαχες πρωτεΐνες και τα «καλά» λιπαρά.

Κάπνισμα

Το ξέρουμε πολύ καλά πως το κάπνισμα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά φαίνεται να μην παίρνουμε τις επιπτώσεις αυτές στα σοβαρά. Αν καπνίζετε, η διακοπή του τσιγάρου είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία της καρδιάς σας.

Κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ένα μέσο κοινωνικοποίησης. Όμως, ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αποδεικνύεται επιβλαβής. Η μεγάλη κατανάλωση δε, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.

Στρες

Αγχωνόμαστε συχνά και αυτό είναι κακό. Το ανεξέλεγκτο στρες μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση, να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και να συμβάλει σε ανθυγιεινές επιλογές στον συνολικό τρόπο ζωής μας. Αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς μας.

Ανεπαρκής ύπνος

Αν σκρολάρετε ως αργά στα social, κάνετε στην καρδιά σας μεγαλύτερη ζημιά από όσο φαντάζεστε. Ο λιγοστός ύπνος τη νύχτα αποτελεί πρόκληση για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά. Επιδιώξτε 7 με 9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.

Παραμέληση της στοματικής υγιεινής

Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς. Τα βακτήρια από το στόμα μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι τις βαλβίδες της καρδιάς μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ασκώντας πίεση και τελικά, ρήξη τους.