Θα μπορούσε ο διαβήτης να… “φαίνεται” στην φωνή σας; Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ίσως να είναι πιθανό. Ερευνητές στον Καναδά ανακάλυψαν μια σύνδεση μεταξύ των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και του τόνου της φωνής σας, ανοίγοντας πιθανώς νέες οδούς για την μη επεμβατική παρακολούθησης της υγείας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, αναφέρει ότι καθώς αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αυξάνεται και η θεμελιώδης συχνότητα της φωνής ενός ατόμου. Με άλλα λόγια, ο τόνος ανεβαίνει ελαφρώς. Αυτή η σχέση φάνηκε να ισχύει όχι μόνο για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 αλλά και για εκείνα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

“Φαίνεται” στην φωνή ο διαβήτης;

Ενώ η αλλαγή στον τόνο της φωνής είναι ανεπαίσθητη – περίπου μια αύξηση 0,02 Hz στον τόνο για κάθε 1 mg/dL αύξηση της γλυκόζης στο αίμα – είναι αρκετά συνεπής ώστε να είναι ανιχνεύσιμη, αναφέρουν οι ερευνητές.  Κι ενώ είναι μικρή για να παρατηρηθεί από το ανθρώπινο αυτί, θα μπορούσε να είναι δυνητικά ανιχνεύσιμη σε μια ακουστική ανάλυση.

Πριν από την μελέτη τους, οι ερευνητές από το Τορόντο χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να εξετάσουν ηχογραφήσεις φωνών (σε συγκεκριμένες ώρες) από άτομα που μπορεί να είχαν διαβήτη τύπου 2. Κατόπιν αυτών των δοκιμών, είδαν ότι χρειάζονται μόλις έξι έως 10 δευτερόλεπτα ακρόασης για την ακριβή διάγνωση προβλημάτων που σχετίζονται με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η νέα μελέτη περιελάμβανε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, άτομα που είχαν διαγνωστεί με προδιαβήτη (προδιάθεση για διαβήτη) και διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση μεταξύ του τόνου της φωνής και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα φάνηκε να διατηρείται σε όλες αυτές τις ομάδες, αν και ήταν ελαφρώς ασθενέστερη σε άτομα με διαβήτη.

Γιατί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεάζουν τη φωνή;

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μπορεί να έχει κάνει με τον τρόπο που η γλυκόζη επηρεάζει τις φωνητικές χορδές. Τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν ανεπαίσθητες αλλαγές στην ένταση ή την ενυδάτωση των φωνητικών χορδών, οδηγώντας στον παρατηρούμενο υψηλότερο τόνο.

Φυσικά, πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τον τόνο της φωνής, από τα συναισθήματα μέχρι την ώρα της ημέρας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οποιαδήποτε μελλοντική τεχνολογία παρακολούθησης της γλυκόζης που βασίζεται στη φωνή θα πρέπει πιθανότατα να εξατομικεύεται για κάθε μεμονωμένο χρήστη, εξηγούν οι ερευνητές μιλώντας για τους περιορισμούς της παρούσας μελέτης.

Ενώ ακόμα απέχουμε πολύ από μια τέτοια τεχνολογία, αυτά τα ευρήματα μας υπενθυμίζουν ότι το ανθρώπινο σώμα είναι πολύπλοκο, καθώς αποτελείται από αλληλένδετα συστήματα, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.