Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο αθλητικά δρώμενα, aka Ολυμπιακοί Αγώνες, κάτι μέσα σου σε παρακινεί να ξεκινήσεις ένα άθλημα. Ίσως κάτι νέο που δεν έχεις δοκιμάσει στο παρελθόν ή κάποιο παλιό και αγαπημένο, που θέλεις να ξεκινήσεις πάλι. Τι θα έλεγες να πιάσεις την ρακέτα και να μπεις στο γήπεδο για λίγο τένις;

Σε έβαλα σε σκέψεις; Αφού διαβάσεις και για όλα τα οφέλη που μπορεί να σου χαρίσει (πέρα από τα κομψά και υπέροχα σύνολα που φορούν οι αθλητές) σίγουρα θα θες να του δώσεις μια ευκαιρία.

Τι έχει να σου προσφέρει το τένις;

Είναι μια γυμναστική για όλο το σώμα

Ακόμη και αν απλά έχεις παρακολουθήσει μια φορά στη ζωή σου τένις, δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι το σώμα κινείται διαρκώς, προς όλες τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να δουλεύουν όλοι οι μύες.

Το άθλημα αυτό απαιτεί από τον ασκούμενο να τρέχει, να δίνει ώθηση με τα πόδια του, παράλληλα με τις κινήσεις τον χεριών να γυμνάζονται τα χέρια, αλλά και ο κορμός καθώς από αυτόν προέρχεται στην πραγματικότητα η περισσότερη δύναμη.

Μια μελέτη του 2019 στο Sports Health συνέκρινε τα μυοσκελετικά συστήματα σε απλούς αθλούμενους που έκαναν τένις σε σχέση με άτομα που δεν έκαναν σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών. Τα άτομα που προπονούνταν στο τένις παρουσίασαν πολύ καλύτερες λειτουργίες των μυών και των αρθρώσεων του άνω μέρους του σώματος και είχαν επίσης καλύτερη λειτουργία του κάτω μέρους του σώματος.

Εκτός από το μυϊκό σύστημα όμως, λειτουργεί και το καρδιαναπνευστικό, καθώς το τένις μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της ταχύτητας αλλά και της αντοχής. Οι σύντομες εκρήξεις που κάνει ο αθλούμενος ενισχύουν την αναερόβια χωριτικότητα του και την VO2max του.

Είναι διασκεδαστικό

Εκτός από όλα τα σωματικά οφέλη που έχει να προσφέρει, το άθλημα είναι διασκεδαστικό, ακόμη και για τους αρχάριους και μάλιστα από την πρώτη στιγμή που θα πιάσουν τη ρακέτα. Μπορεί να φοβάσαι πως η απειρία σου δεν θα σε αφήσει να απολαύσεις τη χαρά του αθλήματος, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται άριστη τεχνική για να διασκεδάσεις.

Πιθανόν την πρώτη σου μέρα δεν θα μπορέσεις να παίξεις όπως θα ήθελες, αυτό όμως δε θα πρέπει να σε απογοητεύσει. Με κάθε προπόνηση θα βελτιώνεσαι και σε λίγο μόλις καιρό θα μπορέσεις να συναγωνιστείς τους συναθλητές σου και να παίξετε έναν ωραίο αγώνα!

Προωθεί έναν υγιή τρόπο σκέψης και πνευματικής ανάπτυξης

Σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκεσαι στο τένις πάντα θα έχεις να μάθεις κάτι καινούργιο, μαθαίνοντας νέες τεχνικές και βελτιώνοντας τις δεξιότητές σου.

Η πνευματική πρόκληση της βελτίωσης και της επίτευξης των προσωπικών στόχων είναι σημαντική. Όσο πετυχαίνεις τους στόχους σου, τόσο περισσότερους θα βάζεις, σταδιακά πιο μεγάλους και αυτό οδηγεί σε διαρκή νοητική δέσμευση, που σε κρατάει στη μάθηση και αποτρέπει τη στασιμότητα.

Ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα

Το τένις είναι ένα αρκετά συναισθηματικό άθλημα. Άλλες μέρες θα αποδίδεις άψογα στην προπόνηση και άλλες δεν θα μπορείς  να τρέξεις από τη μια μεριά του γηπέδου στην άλλη. Άλλες φορές ο αντίπαλος σου θα είναι βατός και άλλες θα σου φαίνεται σαν να έχεις απέναντι σου τον Ραφαέλ Ναδάλ. Όμως στις πιο δύσκολες στιγμές θα κληθείς να δείξεις σθένος και ανθεκτικότητα. Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος, απλά προσπάθησε να γίνεσαι καθημερινά καλύτερος.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που έχει να σου προσφέρει το τένις είναι να μάθεις να αποδέχεσαι την αποτυχία και να προχωράς με αυτοπεποίθηση προς τις επόμενες προκλήσεις.

Σου διδάσκει την ενσυνειδητότητα

Στο τένις πρέπει να είσαι στο εδώ και το τώρα! Τίποτα δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή σου, όπως και όταν προσπαθείς να κάνεις πρακτικές ενσυνειδητότητας.

Η έντονη συγκέντρωση μπορεί να σου φαίνεται απαιτητική, αλλά την ώρα της προπόνησης γίνεται συχνά χωρίς να το καταλαβαίνεις. Επικεντρώσου στην μπάλα, τα χέρια και τα πόδια σου και αφέσου στο παιχνίδι. Εάν αυτό σου φαίνεται δύσκολο στην αρχή, μέρα με τη μέρα θα γίνεται όλο και πιο εύκολο.

Σε βοηθάει να κοινωνικοποιηθείς

Ως ενήλικας μπορεί να είναι δύσκολο να κάνεις νέους φίλους, ειδικά αν είσαι εσωστρεφές άτομο. Όταν όμως βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον με άτομα με τα οποία μοιράζεσαι κοινά ενδιαφέροντα και στόχους, ακόμη και αν δεν είστε στο ίδιο επίπεδο, αυτό γίνεται λιγάκι πιο απλό.

Αντιθέτως με τα ομαδικά προγράμματα στο γυμναστήριο, η κουλτούρα του τένις επιτρέπει στους ασκούμενους να χτίσουν μια σύνδεση μεταξύ τους.

Είναι ένα άθλημα για όλη σου τη ζωή

Το τένις είναι ένα άθλημα που μπορείς να κάνεις από πολύ μικρή ηλικία ή να το ξεκινήσεις σε μεγάλη, αλλά και να το διατηρήσεις εφ’όρου ζωής. Εντάξει ίσως στα 80 σου να μην έχεις τις ίδιες ικανότητες αλλά και πάλι θα έχεις πιθανότατα τη δυνατότητα να παίζεις. Μάλιστα είναι μια δραστηριότητα που σε βοηθάει πολύ καθώς μεγαλώνεις διότι συνδυάζει φυσική δραστηριότητα, διανοητική οξύτητα και κοινωνικοποίηση. Θέλεις να μάθεις και το καλύτερο; Σύμφωνα με μια έρευνα το τένις μπορεί να σου προσφέρει ακόμη και 10 επιπλέον χρόνια ζωής, αλλά και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και κατάθλιψης.