Μία στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως πάσχει από ενδομητρίωση, μια χρόνια και επώδυνη πάθηση που εμφανίζεται όταν ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται έξω από αυτήν, όπως για παράδειγμα στις ωοθήκες ή στις σάλπιγγες. Έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με πολλές άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών, του άσθματος και των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Τώρα νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (Society of Cardiology) 2024, υποδηλώνει ότι η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μελέτη περιελάμβανε 60.508 γυναίκες από την Δανία που είχαν διαγνωστεί με ενδομητρίωση μεταξύ 1977 και 2021 και 242.032 γυναίκες που δεν είχαν διαγνωστεί με την συγκεκριμένη πάθηση (ομάδα ελέγχου) που ήταν κατά μέσο όρο 37,3 ετών.

Οι ερευνητές τις παρακολούθησαν από 16 έως και 45 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες με ενδομητρίωση φάνηκαν να έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού και 35% υψηλότερο κίνδυνο οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου σε σύγκριση με εκείνες χωρίς ενδομητρίωση.

Επιπλέον, οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών και καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν διαγνωστεί με ενδομητρίωση.

Γιατί η ενδομητρίωση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων;

Η ενδομητρίωση και το καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να μοιράζονται κοινές οδούς, εξηγούν οι ερευνητές.

«Προτείνουμε στις γυναίκες με ενδομητρίωση να υποβάλλονται σε αξιολόγηση κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Είναι πλέον καιρός να ορίσουμε ειδικούς για τις γυναίκες παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η ενδομητρίωση, ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία.

Ενώ αυτά τα ευρήματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της ενδομητρίωσης, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να τα επιβεβαιώσουμε και να ενσωματώσουμε αυτούς τους παράγοντες σε αποτελεσματικά μοντέλα πρόβλεψης κινδύνου», αναφέρει η Δρ Eva Havers-Borgersen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rigshospitalet Copenhagen.