Η καθημερινή μας ζωή είναι γεμάτη με άγχη και υποχρεώσεις που συχνά μας κατακλύζουν. Όταν το στρες γίνεται.. υπερβολικά έντονο, ο οργανισμός μας αντιδρά με διάφορους τρόπους που έχουν αντίκτυπο στην υγεία μας.

Σε αυτές τις περιόδους, πολλοί από εμάς μπορεί να αναρωτιόμαστε αν η έντονη άσκηση είναι η κατάλληλη λύση για να εκτονωθούμε και να αντιμετωπίσουμε το στρες.

Παρακάτω, θα δούμε πως μας επηρεάζει το έντονο στρες συνδυαστικά με έντονη άσκηση καθώς και τι είναι προτιμότερο να επιλέξουμε σε αυτές τις δύσκολες περιόδους:

1. Αυξημένη έκκριση κορτιζόλης

Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες που εκκρίνεται από τον οργανισμό μας ως αντίδραση σε καταστάσεις άγχους. Η έντονη άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με μελέτες, η αυξημένη κορτιζόλη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανοσολογική απόκριση, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων και άλλων ασθενειών.

2. Καρδιαγγειακή καταπόνηση

Σε περιόδους έντονου στρες, η καρδιά μας δουλεύει πιο εντατικά για να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση οξυγόνου και αίματος από το σώμα. Η έντονη άσκηση προσθέτει επιπλέον φορτίο στην καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ιδιαίτερα για όσους έχουν προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις.

3. Μυϊκή καταπόνηση και τραυματισμοί

Το στρες επηρεάζει την ικανότητά μας να ανακάμψουμε από μυϊκούς τραυματισμούς και καταπονήσεις. Η έντονη άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τους μυϊκούς πόνους και να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών λόγω της μειωμένης αντοχής και της αυξημένης μυϊκής έντασης που προκαλεί το στρες.

4. Διαταραχές ύπνου

Η έντονη άσκηση αργά το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας. Σε συνδυασμό με το άγχος, αυτή η διαταραχή μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο αϋπνίας και επιδείνωσης του στρες. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά μας να διαχειριστούμε το στρες και να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία.

5. Ψυχολογική καταπόνηση

Η άσκηση υποτίθεται ότι μας ανακουφίζει από το στρες, αλλά όταν γίνεται με ένταση και πίεση μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το υπερβολικό άγχος για την απόδοση και την επίτευξη στόχων στην άσκηση μπορεί να αυξήσει την ψυχολογική καταπόνηση και να μειώσει τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης.

Τι άσκηση είναι προτιμότερο να κάνουμε λοιπόν για να ανακουφιστούμε από το στρες και να αποφύγουμε όλες τις παραπάνω συνέπειες του να φέρνουμε το σώμα μας στα άκρα;

Οι ήπιες μορφές άσκησης, όπως το περπάτημα, η γιόγκα, ή το χαλαρό ποδήλατο, ακόμα και το Pilates εάν εστιάζει περισσότερο στην ορθοσωμία και την κινητικότητα μας, είναι σε μια πρώτη φάση καλές και ασφαλείς επιλογές. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω καταπόνηση στον οργανισμό μας. Για τα βέλτιστα οφέλη ακούμε το σώμα μας και κάνουμε με την συχνότητα και την ένταση που μας επιτρέπει αυτή τη δύσκολη περίοδο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως πέραν της ήπιας άσκησης, θα πρέπει να επιδιώκουμε να κοιμόμαστε επαρκώς, να τρώμε ισορροπημένα και να πίνουμε πολύ νερό, πράγματα που βοηθάνε τον οργανισμό μας να έρθει και πάλι σε ομοιόσταση, δηλαδή σε ισορροπία.

Ας φροντίσουμε τον εαυτό μας επιλέγοντας οτιδήποτε μας βοηθά να παραμείνουμε υγιείς και δυνατοί.