Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία οργανικών χημικών ουσιών που απαντάται φυσικά σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Όπως και άλλα αντιοξειδωτικά, οι πολυφαινόλες έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν τα κύτταρα του σώματός μας από τη γήρανση και τη βλάβη από εξωτερικούς παράγοντες όπως τραυματισμοί, ρύπανση του περιβάλλοντος, κάπνισμα και κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι πολυφαινόλες γενικά θεωρείται ότι έχουν πικρή γεύση και αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένους υποδοχείς στη γλώσσα, γνωστοί ως υποδοχείς γεύσης τύπου 2 (TR2). Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι υποδοχείς γεύσης TR2 δεν βρίσκονται μόνο στη γλώσσα, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν σε άλλα όργανα και ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του γαστρεντερικού συστήματος.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες εντόπισαν ότι οι υποδοχείς πικρής γεύσης εμπλέκονται στην καταστολή της όρεξης και για να διευκρινιστεί το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό, ερευνητές από την Ιαπωνία επικεντρώθηκαν στη σχέση μεταξύ της πικρής γεύσης των πολυφαινολών και της ανοχής στη γλυκόζη.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ενεργοποίηση του T2R στον γαστρεντερικό σωλήνα που προκαλείται από τις πολυφαινόλες πυροδοτεί την έκκριση ορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης και του σακχάρου στο αίμα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι με αυτή τη διαδικασία, οι πολυφαινόλες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου τόσο να γίνει παχύσαρκο όσο και να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

Καλή διατροφή- Πιο πολύτιμη απ’ ό,τι νομίζουμε

Άλλες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι πολυφαινόλες ενδέχεται να βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας, καθώς και άλλων θεμάτων υγείας, όπως: υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, οστεοπόρωση, νόσο του Αλτσχάιμερ και ορισμένα είδη καρκίνου.

«Η διατροφή μας μας παρέχει πολύ περισσότερες δυνατότητες να προστατεύσουμε την υγεία μας από ό,τι φανταζόμαστε, γεγονός φανερό και από την εν λόγω μελέτη. Επομένως, αν προσθέσουμε ορισμένα τρόφιμα στη διατροφή μας, μπορούμε να επωφεληθούμε σημαντικά», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

«Πόσα από αυτά τα είδη τροφών πρέπει να καταναλωθούν για να κάνουν μια αξιοσημείωτη διαφορά ως προς τον διαβήτη και τη ρύθμιση του βάρους; Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που παίζουν ρόλο ανάλογα το άτομο, τη γενετική, το περιβάλλον κτλ. Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που έχουν υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, ποικιλία φρούτων και λαχανικών στη διατροφή τους και μαγειρεύουν περισσότερο τείνουν να έχουν καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, πιο αποτελεσματική διαχείριση βάρους, μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού μετά τα γεύματα και βελτιωμένη λειτουργία του εντέρου», εξήγησαν οι ίδιοι.

Σε ποιες τροφές βρίσκουμε τις πολυφαινόλες

Για την πρόσληψη περισσότερων πολυφαινολών στη διατροφή σας, προτιμήστε ενδεικτικά:

  • Όλα τα λαχανικά
  • Μήλα
  • Φασόλια
  • Μαύρο τσάι
  • Βατόμουρα
  • Κεράσια
  • Κακάο και/ή μαύρη σοκολάτα
  • Βότανα
  • Ξηρούς καρπούς και σπόρους