Μπαίνοντας και πάλι σε πρόγραμμα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι υποχρεώσεις μπορεί να είναι για πολλούς από εμάς ήδη τόσο πολλές ώστε το μόνο που προλαβαίνουμε να συμπεριλάβουμε στο πρωινό μας «μενού» είναι ένας καφές on the go. Άλλωστε, ποιος δεν χρειάζεται μια δόση καφεΐνης για να ξεκινήσει δυναμικά τη μέρα του και να παραμείνει σε εγρήγορση μέχρι το μεσημεριανό γεύμα;

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συνήθεια να θυσιάζουμε το πρωινό μας και να περιοριζόμαστε στην κατανάλωση μόνο καφέ, μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με ενοχλητικά προβλήματα, όπως η καούρα και η δυσπεψία.

Κι αυτό διότι ο καφές επηρεάζει την ισορροπία των επιπέδων του στομαχικού οξέος. Πρόκειται άλλωστε για ένα φυσικά όξινο ρόφημα που μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου, ιδιαίτερα αν είναι άδειο.

Τι λένε οι έρευνες

Υπάρχουν πολλά συστατικά στον καφέ που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα οξύτητας στο στομάχι μας. Ένα από αυτά είναι η καφεΐνη που ναι μεν βοηθά στην έναρξη της διαδικασίας της πέψης αλλά παράλληλα διεγείρει την παραγωγή οξέος του στομάχου, η οποία είναι πιο έντονη αν είναι, όπως είπαμε, άδειο. Επιπλέον, οι φυτικές ενώσεις, γνωστές ως φαινόλες, οι οποίες είναι επίσης άφθονες στον καφέ, συμβάλλουν στο επίπεδο οξύτητας του εντέρου. Χωρίς τροφή για να ρυθμίσει το οξύ, το στομάχι μπορεί να ανταποκριθεί παράγοντας ακόμη περισσότερο οξύ προκαλώντας καούρα. καφές

Αλλά δεν είναι μόνο τα αυξανόμενα επίπεδα οξύτητας που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα και ναυτία. Η καφεΐνη μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, τη βαλβίδα που χωρίζει το στομάχι από τον οισοφάγο. Όταν αυτή η βαλβίδα χαλαρώνει, επιτρέπει στο στομαχικό οξύ να ρέει πιο εύκολα πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας την αίσθηση καψίματος που συνήθως σχετίζεται με την καούρα, σύμφωνα με έρευνες.

Οι επιπτώσεις βέβαια μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για μερικούς ανθρώπους, τα υψηλότερα επίπεδα γαστρικού οξέος που προκαλούνται από την κατανάλωση καφέ χωρίς φαγητό, ενδέχεται να μην προκαλέσουν ποτέ κανένα πρόβλημα, αλλά για άλλους η συνήθεια αυτή οδηγεί σε δυσφορία.

Καφές με πρωινό γεύμα

Εάν υποφέρετε περιστασιακά από καούρα, συνιστάται να αποφεύγετε να μένετε νηστικοί και μόνο με έναν καφέ και να τον συνδυάζετε με ελαφριά γεύματα καθώς τα βαριά, λιπαρά τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι παράγεται περισσότερο οξύ. Δοκιμάστε να καταναλώσετε το πρωί ένα τοστ, μια μπανάνα, λίγους ξηρούς καρπούς, ρυζογκοφρέτες ή κράκερ ολικής αλέσεως.

Εάν υποφέρετε τακτικά από καούρα, τότε ίσως θα πρέπει να αποφεύγετε εντελώς τον καφέ, ανάλογα πάντα με τις συστάσεις του γιατρού σας.