Στο άκουσμα των “διπλών προπονήσεων”, αυθόρμητα μπορεί να σκεφτούμε κορυφαίες αθλήτριες και αθλητές να γυμνάζονται δύο φορές την ημέρα, στα πλαίσια προετοιμασίας για ένα συγκεκριμένο αγώνα. Ομολογουμένως, η σύγχρονη καθημερινότητα με τις ατελείωτες υποχρεώσεις συχνά δεν επιτρέπει στον μέσο άνθρωπο (ή αθλούμενο) να αφιερώσει χρόνο έστω σε μία προπόνηση μέσα στην ημέρα, πόσω μάλλον σε δύο. Ωστόσο, πριν βιαστούμε να απορρίψουμε την ιδέα είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορεί να μας επηρεάσει η διπλή προπόνηση, επισημαίνοντας τα υπέρ και τα κατά.
Πώς μας ωφελεί η διπλή προπόνηση;
Στα οφέλη της διπλής προπόνησης, συγκαταλέγονται:
- Αυξημένος όγκος προπόνησης
- Παραμένουμε καθισμένοι για λιγότερο χρόνο
- Αυξημένη αθλητική απόδοση
- Αυξημένη μυϊκή δύναμη
Ένα από τα πιο εμφανή πλεονεκτήματα των διπλών προπονήσεων είναι ότι καταγράφετε περισσότερη φυσική δραστηριότητα, συγκριτικά με την μία. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Obesity, επισημαίνει ότι η καθιστική ζωή αποτελεί σαφής παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο και αυξημένη περίμετρο μέσης. Επομένως, οι διπλές προπονήσεις είναι ωφέλιμες καθώς σας βοηθούν να αυξήσετε τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας.
Αλλά η αύξηση της συνολικής καθημερινής σας δραστηριότητας δεν είναι το μόνο πιθανό όφελος. Σύμφωνα με έρευνα, δημοσιευμένη στο Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, οι διπλές προπονήσεις μπορεί να έχουν αποτέλεσμα την μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη, εάν οι ασκήσεις γίνονται με την σωστή τεχνική και οι προπονήσεις προγραμματίζονται σωστά. Επιπλέον, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δύο πιο σύντομες προπονήσεις ταιριάζουν καλύτερα στο πρόγραμμά σας από μια μεγαλύτερη ενώ ταυτόχρονα πιθανόν να παρατηρήσετε ότι η απόδοσή σας αυξάνεται.
Τα κατά της διπλής προπόνησης
Στα κατά των διπλών προπονήσεων, περιλαμβάνονται:
- Υψηλότερος κίνδυνος υπερπροπόνησης
- Αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού
Ενώ οι διπλές προπονήσεις έχουν τα παραπάνω οφέλη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον κίνδυνο της υπερπροπόνησης, μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί όταν δεν αναρρώνετε σωστά μετά από επαναλαμβανόμενες, έντονες προπονήσεις. Στα συμπτώματα της υπερπροπόνησης συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η παρατεταμένη κόπωση, οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι και ο επίμονος μυϊκός πόνος.
Η άσκηση θεωρείται μια μορφή σωματικού στρες, και παρόλο που αυτός ο τύπος στρες σχετίζεται με σωματικές προσαρμογές που υποστηρίζουν την καλή υγεία γενικά, η υπερβολική πίεση μπορεί να σας βλάψει, αυξάνοντας την πιθανότητα τραυματισμού.
Έχετε λοιπόν επίγνωση του τι κάνετε και πώς νιώθει το σώμα σας. Μην προσπαθείτε να πιέσετε τον εαυτό σας πέρα από αυτό που μπορείτε να αντέξετε. Εάν απέχετε από την άσκηση καιρό ή τώρα ξεκινάτε, είναι σημαντικό, αφού λάβετε την έγκριση του γιατρού σας, να ζητήσετε την καθοδήγηση ενός πιστοποιημένου γυμναστή, για να διαμορφώσετε μαζί ένα πλάνο προπονήσεων που θα ταιριάζει με τις ανάγκες και τους στόχους σας.