Ολοένα και περισσότερες έρευνες φέρνουν στο φως τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ για την υγεία, ακόμη και όταν πρόκειται για μέτριες ποσότητες. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι η μέτρια κατανάλωση δεν φάνηκε να έχει κανένα όφελος για τους μεγαλύτερους ενήλικες αλλά και ότι αύξησε τον κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, βασίζονται σε δεδομένα υγείας περισσότερων από 135.000 ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο με παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την υγεία ή κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Κατά τη διάρκεια των αρχικών συνεντεύξεων, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση αλκοόλ μεταξύ 2006 και 2010.

Πώς επηρεάζει την υγεία η κατανάλωση αλκοόλ;

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη UK Biobank, οι ερευνητές εντόπισαν αυξήσεις στη θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο αλλά και με κάθε αιτία σε άτομα χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου που κατανάλωναν αλκοόλ. Δεν βρέθηκαν συσχετίσεις για την μέτρια κατανάλωση χωρίς κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες κινδύνου ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την υγεία.

Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ χαμηλού κινδύνου εξακολουθούσε να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο ενώ η μέτρια κατανάλωση συνέχιζε να συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο και άλλες αιτίες.

Οι ερευνητές όρισαν τη μέτρια κατανάλωση ως 20-40 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και 10-20 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες. Αυτό το εύρος εκτείνεται πάνω ​​από το όριο σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι ερευνητές εντόπισαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με το αλκοόλ μεταξύ των ατόμων που δεν κατανάλωναν περισσότερα από 10 γραμμάρια ημερησίως (λιγότερο από ένα τυπικό ποτό), κάτι που έγινε πιο εμφανές σε άτομα με υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Τελικά βλάπτει και σε μικρές ποσότητες;

Ενώ τα ευρήματα για τις αρνητικές επιδράσεις της κατανάλωσης του αλκοόλ πληθαίνουν, πολλοί αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να το αποκλείσουν εντελώς.

Το 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν θεωρείται ασφαλής ενώ τα αναδυόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων αναγνωρίζονται και από τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις των ΗΠΑ, με τους ειδικούς να συνιστούν προσοχή.

Οι ερευνητές όμως, της παρούσας μελέτης υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ενός ποτού μόνο μαζί με ένα γεύμα θα μπορούσε να συμβάλλει ενδεχομένως στη μείωση των σχετικών κινδύνων θνησιμότητας. Ωστόσο, συνιστούν το μέτρο όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, τονίζοντας ότι είναι καλό να αποφεύγεται καθημερινά.