Πρωινές ή βραδινές προπονήσεις; Ιδού το ερώτημα… Η γυμναστική, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, έχει αναρίθμητα γνωστά οφέλη να μας προσφέρει, αλλά μήπως το πρωί είναι περισσότερο αποδοτική; Ή μήπως το αντίστροφο;

Αν μέσα στους φθινοπωρινούς σας στόχους είναι και το να επανέλθετε σε φόρμα, είναι καλό να γνωρίζετε τα ξεχωριστά πλεονεκτήματα αλλά και τα πιθανά μειονεκτήματα που συνοδεύουν την προπονητική ρουτίνα αυτές τις δύο διαφορετικές στιγμές της ημέρας.

Ξεκινάμε την ημέρα μας δυναμικά με γυμναστική και…

Ενισχύουμε το μεταβολισμό μας

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι πρωινές προπονήσεις μπορούν πραγματικά να δώσουν ένα boost στον μεταβολισμό μας. Αυτό συμβαίνει διότι όταν γυμναζόμαστε με άδειο στομάχι, φαίνεται να καίμε αποθηκευμένο λίπος ενώ το βράδυ, τις θερμίδες που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι πρωινές προπονήσεις μπορεί να μας βοηθήσουν να κάψουμε μερικές επιπλέον θερμίδες, αλλά από την άλλη πλευρά, η άσκηση με άδειο στομάχι επηρεάζει επίσης τα επίπεδα της ενέργειάς μας κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Είναι επομένως πιο πιθανό να μην αποδίδουμε τα μέγιστα. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο αφού ορισμένοι αισθάνονται πιο ενεργητικοί όχι μόνο την ώρα που αθλούνται μα και όλη την υπόλοιπη μέρα.

Σε γενικές γραμμές, εάν κάνετε έντονη προπόνηση, συνιστάται να φάτε ένα ελαφρύ σνακ για να αυξήσετε την απόδοσή σας και να μειώσετε την ημερήσια εξάντληση εφόσον υπάρχει.

Παραμένουμε πιστοί στη ρουτίνα μας

Η καθιέρωση μιας πρωινής ρουτίνας προπόνησης μπορεί να ενισχύσει την πειθαρχία και τη συνέπεια. Αν ξυπνάς στην ώρα σου και τελειώνεις στην ώρα σου, δεν υπάρχει βιασύνη, παρά μόνο ηρεμία. Επιπλέον, το να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας το πρωί αποτρέπει την πιθανή παράλειψή της το βράδυ για τον οποιοδήποτε λόγο.

Είμαστε πιο άνετοι στο γυμναστήριο

Οι πρωινές προπονήσεις συχνά σημαίνουν λιγότερους ανθρώπους στο γυμναστήριο, επομένως και λιγότερους περισπασμούς.

Κλείνουμε τη μέρα μας με γυμναστική και…

Ανακουφίζουμε το άγχος

Οι βραδινές προπονήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες και της έντασης που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για κάποιους, ίσως φαντάζουν σαν μια ακόμα υποχρέωση μετά τη δουλειά αλλά η κόπωση, τόσο σωματική όσο και ψυχική, μετριάζεται.

Βελτιώνουμε την απόδοσή μας

Η θερμοκρασία του σώματος και η ευλυγισία των μυών τείνουν να κορυφώνονται αργότερα μέσα στην ημέρα, οδηγώντας ενδεχομένως σε βελτιωμένη απόδοση. Επιπλέον, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν επίσης να μας παρέχουν αυτή την επιπλέον ώθηση ενέργειας.

Συνδεόμαστε με τους γύρω μας

Οι βραδινές προπονήσεις μπορούν να μας παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες σύνδεσης με φίλους αλλά και νέα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και στόχους υγείας.

Τελικά, να γυμναστώ πρωί ή βράδυ;

Εντέλει, η καλύτερη στιγμή για άσκηση είναι εκείνη που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε πιστοί στην προπονητική σας ρουτίνα. Παράγοντες όπως το ωράριο του ύπνου σας, η εργασία αλλά και οι προσωπικές σας προτιμήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρεση του ιδανικού χρόνου προπόνησης. Εάν οι πρωινές προπονήσεις λειτουργούν για εσάς, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε. Εάν οι βραδινές προπονήσεις λειτουργούν για εσάς, τότε στραφείτε προς αυτές. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η άσκηση πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ξεκούρασή σας, επομένως είναι απαραίτητο να δώσετε αρκετό χρόνο στο σώμα σας να χαλαρώσει προτού ξαπλώσετε.