Μπορεί ένα τεστ ευλυγισίας να αποκαλύπτει τη διάρκεια της ζωής μας; Ερευνητές από τη Βραζιλία συνέλεξαν στοιχεία για περισσότερους από 3.000 μεσήλικες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι συμμετέχοντες βρήκαν δύσκολη την άσκηση που περιελάμβανε να ακουμπήσουν τα δάχτυλα των ποδιών τους είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες κινδύνου πρόωρου θανάτου μέσα σε μια δεκαετία σε σύγκριση με εκείνους που ήταν πιο ευλύγιστοι.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ευλυγισία των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μέτρησης που ονομάζεται Flexindex. Αυτό το εργαλείο εξετάζει τον βαθμό στον οποίο τα άτομα μπορούν να τεντώσουν τα μέλη του σώματός τους με 20 διαφορετικούς τρόπους και χρησιμοποιώντας 7 διαφορετικές αρθρώσεις. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν βαθμολογίες που κυμαίνονταν από το 0 έως το 80, ανάλογα με το πόσο ευλύγιστοι ήταν.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του τεστ

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports έδειξε ότι άτομα ηλικίας από 46 έως 65 ετών με υψηλότερα σκορ είχαν από 2 έως 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν σε βάθος δεκαετίας.

Από τους 3.000 και πλέον συμμετέχοντες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, περίπου 1 στους 10 είχε χάσει τη ζωή του κατά την ολοκλήρωσή της. Όσα άτομα παρέμειναν εν ζωή είχαν σχεδόν 10% υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ ευλυγισίας σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που απεβίωσαν. Συνολικά, οι άνδρες και οι γυναίκες με χαμηλά σκορ είχαν 1,87 και 4,78 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου αντίστοιχα, από εκείνους με υψηλή βαθμολογία.

«Η αερόβια ικανότητα, η ενδυνάμωση και η καλή ισορροπία έχει συνδεθεί στο παρελθόν με χαμηλή θνησιμότητα. Αντίστοιχα, φαίνεται πως η μειωμένη ευλυγισία του σώματος σχετίζεται με μειωμένη επιβίωση σε μεσήλικες άνδρες και γυναίκες. Καθώς η ευλυγισία τείνει να μειώνεται όσο μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό για όλους να συμπεριλαμβάνουμε ασκήσεις διατάσεων στην απαραίτητη καθημερινή fitness ρουτίνα μας», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Ευλυγισία και ισορροπία- Τα σημάδια της καλής σωματικής υγείας

Η βελτίωση της ευλυγισίας μπορεί να βοηθήσει επίσης στη μείωση του κινδύνου τραυματισμών μεγαλώνοντας. Αντίθετα, η μυϊκή αδυναμία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και νοσηλειών. Τέτοιες πτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε άμεσο τραυματισμό όπως κατάγματα και η ακινησία από την παραμονή στο νοσοκομείο ή στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης οδηγούν σε περαιτέρω μυϊκή αδυναμία και άλλες ενδεχόμενες επιπλοκές υγείας.

Μια σειρά από αντίστοιχες ασκήσεις, όπως το να μπορεί κανείς να σταθεί στο ένα του πόδι για 10 δευτερόλεπτα, έχουν επίσης συνδεθεί με λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.