Επιστημονική μελέτη από το Michigan State University αποκάλυψε ότι τα μη παραπλανητικά εικονικά φάρμακα (placebo) ή τα εικονικά φάρμακα που χορηγούνται σε άτομα που γνωρίζουν πλήρως ότι είναι εικονικά φάρμακα φαίνεται να βοηθούν στην διαχείριση του άγχους, ακόμα και όταν χορηγούνται εξ αποστάσεως.

Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη συγκέντρωσαν άτομα που βίωναν παρατεταμένο στρες εξαιτίας της πανδημίας της covid-19 για να συμμετάσχουν σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή δύο εβδομάδων. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες μπήκαν τυχαία στην ομάδα μη παραπλανητικού εικονικού φαρμάκου και οι άλλοι μισοί ήταν στην ομάδα ελέγχου, δεν έλαβαν δηλαδή το placebo.

Οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούσαν με έναν από τους ερευνητές μέσω τεσσάρων εικονικών συνεδριών. Όσοι ήταν στην ομάδα του μη παραπλανητικού εικονικού φαρμάκου έλαβαν πληροφορίες για το φαινόμενο placebo και στην συνέχεια τους εστάλησαν ταχυδρομικά χάπια εικονικού φαρμάκου, μαζί με οδηγίες για τη λήψη τους.

Τα placebo δρουν κατά του στρες

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Applied Psychology: Health and Well-Being, αποκάλυψε ότι η ομάδα του placebo παρουσίασε σημαντική μείωση στο στρες, το άγχος και την κατάθλιψη σε μόλις δύο εβδομάδες σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου χωρίς θεραπεία. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι τα μη παραπλανητικά εικονικά φάρμακα ήταν εύκολα στη χρήση και κατάλληλα για την περίσταση.

«Η έκθεση σε μακροχρόνιο στρες μπορεί να βλάψει την ικανότητα ενός ατόμου να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, προκαλώντας διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας μακροπρόθεσμα, επομένως είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε ότι μια παρέμβαση που απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη», δήλωσε ο Jason Moser. , συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του MSU.

«Αυτή η ελάχιστη επιβάρυνση κάνει τα μη παραπλανητικά εικονικά φάρμακα μια ελκυστική παρέμβαση για όσους αντιμετωπίζουν έντονο ή παρατεταμένο στρες και κατάθλιψη» καταλήγουν.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες είναι χρήσιμες και για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η ανακούφιση από το στρες μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Μερικές χρήσιμες τεχνικές διαχείρισης του άγχους περιλαμβάνουν:

  • Να κοιμάστε καλά κάθε βράδυ.
  • Να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
  • Να γυμνάζεστε τακτικά.
  • Να κάνετε περιστασιακά διαλείμματα, όπως οι διακοπές για ψυχική και σωματική ξεκούραση αλλά και τακτικά διαλείμματα κατά την εργασία.
  • Να βρείτε ένα χαλαρωτικό χόμπι, όπως η κηπουρική.
  • Προσπαθήστε να αποφεύγετε το αλκοόλ και την υπερβολική καφεΐνη.
  • Δοκιμάστε τις ασκήσεις αναπνοής για να επιβραδύνετε τον καρδιακό σας ρυθμό.

Εξίσου σημαντικό είναι να παραμένετε σε επαφή με τους αγαπημένους σας και να ζητάτε βοήθεια και υποστήριξη όποτε την χρειάζεστε. Θυμηθείτε ότι ένας ειδικός ψυχικής υγείας είναι εκεί για να σας βοηθήσει και να σας καθοδηγήσει για να βρείτε τους μηχανισμούς που λειτουργούν καλύτερα για εσάς και να ξεπεράσετε τα εμπόδια.