Γνωρίζατε ότι το έντερο φιλοξενεί εκατομμύρια μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες και μικρόβια – το λεγόμενο μικροβίωμα;
Ενώ πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τα βακτήρια ως επιβλαβείς εισβολείς, το σώμα μας ωστόσο βασίζεται σε ορισμένα από αυτά για να εκτελέσει πολλές βασικές λειτουργίες. Μας βοηθούν να χωνέψουμε την τροφή μας, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και παράγουν ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παραμείνει υγιής.
Πώς επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου την όρεξή μας
Στο πεπτικό σύστημα, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία βακτηριακών πληθυσμών. Όταν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, τα επιβλαβή βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες.
Τώρα, ερευνητές στη Λιθουανία παρατήτηραν πως ορισμένα βακτήρια μπορεί να σχετίζονται και με τον εθισμό στο φαγητό, μια κατάσταση όπου η ανάγκη για φαγητό γίνεται ψυχαναγκαστική ή ανεξέλεγκτη. Η εν λόγω διαταραχή μπορεί να προάγει την παχυσαρκία και να αλλάξει τη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τις υπογραφές της μικροχλωρίδας 15 ατόμων που είχαν εθισμό στο φαγητό και 13 ατόμων που συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut, τα βακτήρια, γνωστά ως Proteobacteria, βρέθηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις στα έντερα των ανθρώπων και των πειραματόζωων με εθισμό στο φαγητό. Αντίθετα, τα βακτήρια Actinobacteria βρέθηκαν σε μικρότερες συγκεντρώσεις. Σε αναλύσεις συσχέτισης, παρατηρήθηκε μειωμένος αριθμός και του βακτηρίου Blautia wexlerae – ένα βακτήριο που έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη.
«Φάρμακο» για το έντερο τα προβιοτικά
Η χορήγηση των πρεβιοτικών, τα οποία φαίνεται ότι ευνοούν την ανάπτυξη του Blautia, οδήγησε σε «δραματικές βελτιώσεις» στον εθισμό στο φαγητό.
«Αυτή η νέα κατανόηση του ρόλου της μικροχλωρίδας του εντέρου στην ανάπτυξη του εθισμού στο φαγητό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη βιοδεικτών και καινοτόμων θεραπειών που στοχεύουν τον εθισμό στο φαγητό και τις σχετικές διατροφικές διαταραχές», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Δεν είναι μυστικό ότι η καλή υγεία «περνά» από το στομάχι. Μάλιστα, όσο πιο πολλά μαθαίνουμε για τους μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερό μας τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε πόσο ισχύει το παλιό ρητό «είσαι ό,τι τρως». Η εντερική χλωρίδα επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες, όπως το στρες, οι συνήθειες του τρόπου ζωής, η λήψη αντιβιοτικών και – ίσως το πιο σημαντικό – η καθημερινή μας διατροφή.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά «φιλικά» βακτήρια, τα προβιοτικά, τα οποία μπορούν να επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική χλωρίδα και προάγουν τη συνολική υγεία, όπως υποδηλώνει άλλωστε και η ετυμολογία του ονόματός τους· το πρόθεμα «προ» και η λέξη «βίος» σημαίνουν υπέρ της ζωής.
Ιδιότητες & οφέλη
- Διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, υποστηρίζουν την πέψη και ανακουφίζουν από γαστρεντερικά προβλήματα.
- Ενισχύουν την απώλεια βάρους.
- Ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση στις αλλεργίες.
- Ενισχύουν τη διάθεση και τη νόηση.
- Συμβάλλουν στη διατήρηση και την αποκατάσταση της υγείας του κόλπου.
- Κάνουν την άσκηση πιο αποτελεσματική και βοηθούν το σώμα να ανακάμψει πιο γρήγορα.
- Μειώνουν τη φλεγμονή που ευθύνεται για δεκάδες παθήσεις.
Τα προβιοτικά υπάρχουν κατά βάση σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τυρί, το γιαούρτι, το κεφίρ, οι πίκλες και το ξινολάχανο. Όταν καταναλώνουμε αυτές τις τροφές, οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχουν διασχίζουν το ανώτερο πεπτικό μας σύστημα και καταλήγουν στο παχύ μας έντερο, όπου τελικά μένουν και πολλαπλασιάζονται, ενισχύοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού.