Ιστορία γράφει ο 67χρονος Janusz Racz ο οποίος έγινε ο πρώτος ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα που έλαβε ένα νέο πειραματικό εμβόλιο που θα βοηθήσει τον οργανισμό του να καταπολεμήσει την ασθένεια. Ο Racz ελπίζει να επιστρέψει στους μαραθωνίου που κάποτε έτρεχε – το 2016 είχε τρέξει και στην Αθήνα. Στόχος του, μέσα σε τρία χρόνια να τρέξει στο Λονδίνο.

Ο 67χρονος έλαβε έξι δόσεις του εμβολίου, καθεμία από τις οποίες περιέχει γενετικό υλικό από διαφορετικά μέρη του όγκου, με στόχο να «εκπαιδεύσει» πέντε δισεκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος να επιτεθούν στον καρκίνο.

«Είναι ανώδυνο», σχολίασε μετά την πρώτη του ένεση. «Είναι πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για μένα». Ο ίδιος πήρε μέρος στο πείραμα με αισιοδοξία – αν όλα πάνε καλά μπορεί να γίνει η αρχή μιας νέας και επαναστατικής θεραπείας.

Αισιόδοξοι και οι γιατροί

Το νοσοκομείο University College London Hospital (UCLH) έχει ξεκινήσει τη βρετανική φάση μιας παγκόσμιας δοκιμής, με περίπου 130 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα να συμμετέχουν σε έξι νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Δρ Sarah Benafif, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής στο UCLH, έχει μεγάλες ελπίδες για το εμβόλιο. «Έχουμε ήδη κάποια δεδομένα ότι πρόκειται για ένα αρκετά καλά ανεκτό είδος εμβολίου», δήλωσε η ίδια. «Ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσουμε να δείξουμε ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ αφήνει ανέγγιχτους άλλους ιστούς».

Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, η πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα, συνδέεται συχνά με το κάπνισμα. Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική, ενώ μόνο το ένα τέταρτο περίπου, επιβιώνει πέντε χρόνια. Αυτή η δοκιμή περιλαμβάνει μοναδικά ασθενείς με νόσο σε πρώιμο στάδιο που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, καθώς και ασθενείς με προχωρημένο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο.

Η πρόσβαση σε πρωτοποριακές δοκιμές και άλλες καινοτομίες προσφέρει ελπίδα στους καρκινοπαθείς, ενώ χιλιάδες άλλοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε δοκιμές τα επόμενα χρόνια.