Η κακοσμία στόματος μπορεί να φέρει εμάς αλλά και τους γύρω μας σε δύσκολη θέση, ειδικά την στιγμή που την αντιλαμβανόμαστε. Πολλές φορές είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε που μπορεί να οφείλεται, εάν για παράδειγμα έχουμε φάει προηγουμένως κρεμμύδι ή τζατζίκι ή εάν έχουμε καπνίσει. Άλλες φορές όμως, ο εντοπισμός του “ένοχου” δεν είναι τόσο εύκολος.

Εσείς γνωρίζατε ότι υπάρχουν μερικά τρόφιμα και ροφήματα, που μπορούν να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία του στοματικού μικροβιώματος, οδηγώντας τελικά σε κακοσμία; Όταν τρώμε, τα υπολείμματα της τροφής προσκολλώνται σε διάφορες επιφάνειες στο στόμα μας, όπως τα δόντια, η γλώσσα και οι ιστοί των ούλων, αποτελώντας πηγή τροφής για τα βακτήρια. Καθώς τα βακτήρια καταναλώνουν αυτή την τροφή, μπορεί να προκληθούν οσμές.

Τα τρόφιμα που προκαλούν κακοσμία στόματος

  1. Τρόφιμα με ζάχαρη: Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας και κακή αναπνοή, επειδή τα βακτήρια του στόματος τρέφονται με τα σάκχαρα.
  2. Καφές: Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει την παραγωγή σάλιου, αυξάνοντας έτσι τα βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστες οσμές.
  3. Κρεμμύδια και σκόρδο: Αυτό το γνωρίζαμε, αλλά γνωρίζουμε τον λόγο; Αυτές οι τροφές έχουν μια δύσοσμη ένωση θείου που παραμένει στο στόμα σας. Επιπλέον, απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλονται σε κάθε εκπνοή.
  4. Αλκοόλ: Όπως ο καφές έτσι και το αλκοόλ στεγνώνει το στόμα, μειώνοντας την παραγωγή σάλιου, επιτρέποντας στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.
  5. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί, ενισχύουν την παραγωγή ενώσεων που συμβάλλουν σε κακοσμία όταν διασπώνται από τα βακτήρια του στόματος.
  6. Πικάντικα τρόφιμα: Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή οξέων του στομάχου, τα οποία μπορούν να παλινδρομήσουν στο στόμα και να προκαλέσουν δυσοσμία.
  7. Ψάρια: Τα ψάρια περιέχουν πρωτεΐνες που μπορούν να διασπαστούν σε δύσοσμες ενώσεις αν δεν χωνευτούν σωστά, οδηγώντας σε κακή αναπνοή.

Τα τρόφιμα για καθαρή αναπνοή

Ευτυχώς υπάρχουν τα τρόφιμα που μπορούν να σας χαρίσουν μια πιο φρέσκια αναπνοή, αρκεί να φροντίζετε την στοματική σας υγιεινή:

  1. Τραγανά φρούτα και λαχανικά: Τα μήλα, τα καρότα, το σέλινο μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι απαραίτητο για την εξουδετέρωση των οξέων και την απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής και των βακτηρίων από το στόμα.
  2. Τζίντζερ: Το τζίντζερ περιέχει 6-τζιντζερόλη, μια ένωση η οποία διεγείρει τα ένζυμα που διασπούν με φυσικό τρόπο τα βακτήρια που σχετίζονται με την δυσοσμία.
  3. Τρόφιμα πλούσιο σε προβιοτικά: Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας καλών βακτηρίων στο στόμα, η οποία είναι σημαντική για τον έλεγχο των βακτηρίων που προκαλούν οσμές.
  4. Βότανα: Ο μαϊντανός περιέχει χλωροφύλλη, η οποία έχει βρεθεί ότι έχει αποσμητική δράση, καθώς μπορεί να σκοτώσει τα κακά βακτήρια του στόματος. Ορισμένα άλλα βότανα που  βελτιώνουν την αναπνοή είναι ο δυόσμος, κόλιανδρος, οι σπόροι μάραθου, το γαρύφαλλο και ο γλυκάνισος.
  5. Τσίχλες χωρίς ζάχαρη: Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη αυξάνει τη ροή σάλιου διεγείροντας τους μηχανικούς και γευστικούς υποδοχείς στο στόμα. Το σάλιο βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων της τροφής καθώς και στην αραίωση και εξουδετέρωση των οξέων που παράγονται από τα βακτήρια της πλάκας στα δόντια, μειώνοντας την δυσοσμία.
  6. Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, ενώσεις οι οποίες μπορούν να μειώσουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σύμφωνα με έρευνες, που προάγουν την υγεία των ούλων.
  7. Νερό: Πίνοντας άφθονο νερό ενυδατώνεστε και συμβάλλετε στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής και των βακτηρίων στο στόμα. Το νερό διεγείρει επίσης τη παραγωγή σάλιου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας.