Υπάρχουν τρεις τύποι ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο. Όσους τους χαρακτηρίζει η εσωστρέφεια, όσους η έξωστρέφεια και όσοι βρίσκονται κάπου στη μέση, χαρακτηρίζονται δηλαδή από την λεγόμενη αμφιστρέφεια. Οι έννοιες της εσωστρέφειας και εξωστρέφειας, παρουσιάστηκαν πρώτη φορά την δεκαετία του 1900, από τον ψυχίατρο Carl Jung, ο οποίος υποστήριζε ότι οι δύο αυτές έννοιες είναι τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την προσωπικότητα του ατόμου.

Σε χαρακτηρίζει η εσωστρέφεια;

Δεδομένου ότι ο πλανήτης κατοικείται κατά το ήμισυ από εσωστρεφείς ανθρώπους, είναι πολύ πιθανό να είσαι και εσύ ένας από αυτούς. Αλλά με τι συνδέεται αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας;

Ένας από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι τα γονίδια. Στην πραγματικότητα από όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα, οι τρεις αυτές έννοιες είναι που επηρεάζονται περισσότερο από τα γονίδια. Ο τρόπος που μεγάλωσες και το περιβάλλον παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο.

Το DNA μας καθορίζει ακόμη και τον βαθμό στον οποίο μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια συνδέονται και με τους νευροδιαβιβαστές μας. Ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι η ντοπαμίνη.

Η ντοπαμίνη τροφοδοτεί το κέντρο ανταμοιβής μας στον εγκέφαλο και οι εξωστρεφείς τείνουν να εκτιμούν ή να παρακινούνται από αυτήν. Από την άλλη, οι εσωστρεφείς φαίνεται να καθοδηγούνται λιγότερο από αυτή την ανάγκη για ντοπαμίνη.

Τα χαρακτηριστικά που έχουν οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι:

  • Προτιμούν τις μικρές παρέες: Οι εσωστρεφείς άνθρωποι προτιμούν να είναι μόνοι τους ή σε μια παρέα με λίγα άτομα, παρά με πολλά. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους.
  • Νιώθουν εξάντληση από τις κοινωνικές συναναστροφές: Όλοι έχουμε μια “κοινωνική μπαταρία” η οποία αδειάζει μετά από κοινωνικές συναναστροφές, απλά στα εσωστρεφή άτομα, τείνει να αδειάζει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.
  • Ευαισθησία σε εξωτερικά ερεθίσματα: Τα εσωστρεφή άτομα προτιμούν πιο ήρεμα περιβάλλοντα και τα μέρη με πολύ κόσμο και φασαρία τα κάνουν να νιώθουν μεγάλη δυσφορία.
  • Προτιμούν να εργάζονται μόνοι τους: Η ομαδική δουλειά μπορεί να μην είναι το “φόρτε” τους, μιας και τείνουν να λειτουργούν καλύτερα όταν δουλεύουν μόνοι τους.
  • Κλείνονται στο μυαλό τους: Μπορεί να βρίσκονται έξω με παρέα, αλλά να “αποσύρονται” νοητά και να απορροφούνται στις σκέψεις τους.

Πώς θα αναπτυχθείς ως εσωστρεφές άτομο

Μπορεί να ανησυχείς ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος για τους εξωστρεφείς, κοινωνικούς ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα μπορείς να αναπτυχθείς και να πετύχεις ως εσωστρεφές άτομο αρκεί να γνωρίζεις τον τρόπο.

  • Η αυτογνωσία είναι δύναμη: Είναι σημαντικό να ξέρεις αν είσαι εσωστρεφής, πώς λειτουργεί καλύτερα η σκέψη σου και το μυαλό σου, πώς ξεκουράζεσαι πραγματικά, αλλά και πότε πρέπει να βγεις για λίγο από την εσωστρέφεια σου, αξιοποιώντας για λίγο την εξωστρέφεια που έχεις μέσα σου και ύστερα να επιστρέψεις εκεί που νιώθεις άνετα.
  • Διατήρησε τα όρια σου: Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα όρια σου και να τα εφαρμόζεις, έτσι ώστε να μπορείς να αναπτυχθείς και να ξεκουράζεσαι πραγματικά, χωρίς να επηρεάζεσαι από άλλους.
  • Προστάτευσε τον εαυτό σου από την εξάντληση: Αυτό έχει να κάνει με το να διατηρείς τα δικά σου όρια προς τον εαυτό σου. Να ξέρεις πότε χρειάζεται να απομονωθείς, ακόμη και από τα πιο κοντινά σου άτομα, έτσι ώστε να αποφύγεις την εξάντληση και να διατηρήσεις την ηρεμία σου.