Καθώς μεγαλώνουμε οι διατροφικές μας συνήθειες και ανάγκες τείνουν να αλλάζουν και χρειαζόμαστε περισσότερα από μερικά θρεπτικά συστατικά και λιγότερα από άλλα. Με τη διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση του σώματος και της υγείας μας μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς να τρέφουμε σωστά τον εαυτό μας στα διάφορα στάδια της ζωής μας. Είναι όμως ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε τι είναι καλό να αποφεύγουμε όσο μεγαλώνουμε και ένα από αυτά είναι ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να αγνοούσαμε την αρνητική του επιρροή στον οργανισμό μας, και αυτό είναι το γκρέιπφρουτ…

Να πούμε αντίο στο γκρέιπφρουτ;

Κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορείτε να σκεφτείτε ούτε έναν λόγο που το φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνη C μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σου. Αλλά ήρθε η ώρα να μάθετε όλη την αλήθεια.

Ενώ σε γενικές γραμμές τα γκρέιπφρουτ είναι πολύ υγιεινά, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την μείωση της χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει διότι κάποιες ενώσεις που περιέχονται στο γκρέιπφρουτ που ονομάζονται φουρανοκουμαρίνες ανταγωνίζονται το ένζυμο στο συκώτι μας που χρησιμοποιείται για τον μεταβολισμό των φαρμάκων στατίνης, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Πόση κατανάλωση γκρέιπφρουτ όμως είναι αρκετή για να επηρεάσει το ένζυμο αυτό; Αυτό εξαρτάται από μερικούς παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας, αλλά σε γενικές γραμμές, ένα ολόκληρο φρούτο ή ένα ποτήρι από τον χυμό του είναι αρκετά για να επηρεάσουν αρνητικά με αυτό τον τύπο της φαρμακευτικής αγωγής.

Το γκρέιπφρουτ μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει αρνητικά με αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα του φαρμάκου στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών ή τοξικότητας. Επίσης μερικές έρευνες δείχνουν ότι το γκρέιπφρουτ θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, φάρμακα για τον καρδιακό ρυθμό, ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αλλά και πολλά άλλα.

Άλλα τρόφιμα που πρέπει να προσέχετε

Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ, όπως το kale και το σπανάκι, είναι επίσης καλό να καταναλώνονται με μέτρο όσο μεγαλώνετε, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνα αν συνδυαστούν με ορισμένα φάρμακα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών όπως η βαρφαρίνη, σύμφωνα με έρευνες. Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος, γεγονός που εξουδετερώνει τις αντιπηκτικές επιδράσεις της βαρφαρίνης. Τα άτομα που λαμβάνουν βαρφαρίνη πρέπει να διατηρούν συνεπή πρόσληψη βιταμίνης Κ καθημερινά και να παρακολουθούν τη διατροφή τους αναλόγως.

Και αν δεν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή;

Αν δεν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή πιθανόν να αναρωτιέστε αν υπάρχουν κάποια τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε καθώς μεγαλώνετε, και πράγματι υπάρχουν. Είναι καλύτερο να μειώσετε την κατανάλωση σας σε αλκοόλ, καθώς όσο μεγαλώνουμε η ικανότητα του οργανισμού μας να μεταβολίσει το αλκοόλ μειώνεται σημαντικά, εξαιτίας της μειωμένης λειτουργίας του συκωτιού.

Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς πολλές  έρευνες υποδεικνύουν άμεση σχέση μεταξύ των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και των αυξημένων κινδύνων καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, άγχους, κατάθλιψης, παχυσαρκίας, κακής ποιότητας ύπνου και συνολικής θνησιμότητας.

Και ενώ οι συμβουλές για τον περιορισμό του αλκοόλ και των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι αρκετά κοινότυπες, είναι πάντα καλή ιδέα να συζητάτε με το γιατρό σας για το με ποιες τροφές μπορεί να αλληλεπιδράσουν τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Θα έχει τις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα και μπορεί επίσης να έχει προτάσεις για το πώς να καλύπτετε τις διατροφικές ανάγκες!