Και ποιος δεν θα ήθελε να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να καθυστερήσει τη γήρανση; Είναι τόσο γλυκιά η ζωή με τα όμορφα και τα δύσκολά της, που ειδικά σήμερα, με την εξέλιξη της επιστήμης, το ζητούμενο για πολλούς ανθρώπους είναι πώς θα διατηρήσουν περισσότερο τη νεότητά τους.
Σίγουρα, μια υγιεινή διατροφή, με λιγότερο στρες και ισορροπία ανάμεσα στην άσκηση και τις κοινωνικές επαφές, βοηθάει τον ανθρώπινο οργανισμό να διατηρήσει για περισσότερο χρόνο τα κύτταρά του νέα. Μπορεί, όμως, η vegan διατροφή να συμβάλλει στην επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης;
Τι υποστηρίζει νέα μελέτη για την vegan διατροφή
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η υιοθέτηση μιας vegan διατροφής, ακόμη και για μόλις οκτώ εβδομάδες, μπορεί να είναι το μυστικό για την επιβράδυνση της βιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, ενισχύοντας την κυτταρική υγεία και προωθώντας τη μακροζωία. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine και διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το TruDiagnostic.
Οι συμμετέχοντες στην μελέτη ήταν 21 ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων, τα οποία ακολούθησαν είτε vegan είτε παμφάγα διατροφή για οκτώ εβδομάδες. Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν τους γενετικούς παράγοντες, απομονώνοντας τον αντίκτυπο της διατροφής στη βιολογική γήρανση.
Τα εντυπωσιακά ευρήματα
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα βασίζεται στο γεγονός ότι εκείνοι που ακολούθησαν vegan δίαιτα εμφάνισαν αξιοσημείωτες μειώσεις στην επιγενετική ηλικία τους. Ως επιγενετική ορίζεται οποιαδήποτε διαδικασία η οποία αλλάζει τη δραστηριότητα των γονιδίων, χωρίς να επηρεάζει την αλληλουχία του DNA. Οι τροποποιήσεις, γνωστές ως μεθυλίωση του DNA, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδιά μας εκφράζονται χωρίς να αλλάξουν τον υποκείμενο γενετικό κώδικα. Ειδικότερα, μια άλλη έρευνα έχει συνδέσει την αυξημένη μεθυλίωση του DNA με τη διαδικασία γήρανσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αλλαγή της δίαιτας σε vegan, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επιπρόσθετα βελτιώσεις στην εκτιμώμενη βιολογική ηλικία πολλών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του ήπατος και των μεταβολισμού. Ακόμα, λοιπόν, και αν το δείγμα της έρευνας είναι μικρό και η χρονική διάρκεια σύντομη, φαίνεται ότι η vegan διατροφή θα μπορούσε να έχει μετρήσιμα αντιγηραντικά οφέλη. Δεν χρειάζεται, όμως, να αφαιρέσετε τελείως τις ζωικές τροφές από τη διατροφή σας. Ακόμα και η ελάττωσή τους και η αντίστοιχη αντικατάσταση με περισσότερες φυτικές τροφές, θα μπορούσε, πιθανότατα, να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με τη vegan διατροφή έδειξαν να χάνουν παράλληλα και βάρος, καθώς τα vegan γεύματα που τους προσφέρθηκαν περιείχαν λιγότερες θερμίδες. Το γεγονός της απώλειας βάρους μπορεί να συμβάλλει, επίσης, στη νεότητα και την ανανέωση των κυττάρων. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον διαχωρισμό της απώλειας βάρους και της vegan διατροφής σε σχέση με την επιβράδυνση της βιολογικής διαδικασίας γήρανσης.
Η διαδικασία της γήρανσης βασίζεται σε πολλούς παράγοντες που ξεπερνούν τη διατροφή. Ωστόσο, μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή με πολλά φυτικά τρόφιμα ενισχύει τη γενικότερη υγεία και τη μακροζωία. Αν για τους δικούς σας λόγους επιθυμείτε να γίνετε vegan, καλό είναι να συμβουλευτείτε ένα γιατρό για πιθανές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, ώστε να τις καλύψετε αναλόγως, για να μη λειτουργήσουν αντίστροφα προς τη διαδικασία της γήρανσης.