Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πολύτιμη για την καθημερινότητα, την ψυχική και σωματική σας υγεία. Αν τη βελτιώσετε, θα έχετε καλύτερη προσωπική και εργασιακή ζωή. Επομένως, εξασκώντας τη συναισθηματική σας νοημοσύνη, εργάζεστε ταυτόχρονα προς την ευημερία σας. Ακόμα και εάν στην αρχή μοιάζει δύσκολο να μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας, είναι εφικτό και μπορεί να συμβεί ακολουθώντας με συνέπεια 3 απλές στρατηγικές.

Συνδεθείτε με τον εσωτερικό εαυτό σας

Μόνο αν γνωρίζετε πραγματικά πώς νιώθετε, θα καταφέρετε να διαχειριστείτε το μυαλό, το σώμα και φυσικά τα συναισθήματά σας. Όσο το μυαλό και το σώμα σας είναι συντονισμένα, τόσο πιο εύκολα θα αλληλεπιδράτε με τους άλλους. Μπορείτε να εξασκείστε για λίγα λεπτά μέσα στη μέρα. Ξαπλώστε, κλείστε τα μάτια και «σκανάρετε» νοερά το σώμα σας, ακολουθώντας μια νοητή γραμμή που περνάει από κάθε σημείο του.

Παρατηρήστε αν σε κάποια σημεία νιώθετε ένταση και όσες σκέψεις έρχονται, χωρίς να τις επεξεργάζεστε. Δείτε καλύτερα τα συναισθήματά σας. Τα περισσότερα είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα; Αν αυτό σας γίνει συνήθεια, σε λίγο καιρό θα μπορείτε να το κάνετε μέσα σε λίγα λεπτά όπου και αν βρίσκεστε. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να αξιολογείτε οποιαδήποτε συναισθηματική σας κατάσταση και να αναλόγως να προετοιμάζεστε και να αντιδράτε.

Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας όταν αισθάνεστε στρεσαρισμένοι

Πολύ συχνά μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με υψηλά επίπεδα άγχους. Σημασία έχει να το αναγνωρίσετε και να καταφέρετε να ηρεμήσετε τον εαυτό σας, κατεβαίνοντας από το 10 στο 2, εάν υποθέσουμε ότι η κλίμακα άγχους είναι 1-10. Για να το καταφέρετε το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι είναι να ξεκινήσετε να αναπνέετε.

Οι ασκήσεις αναπνοής αποτελούν έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Εισπνεύσετε και εκπνεύστε σε σταθερό ρυθμό. Όταν εισπνέετε, ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται, αλλά όταν εκπνέετε, επιβραδύνεται. Από δύο έως πέντε λεπτά είναι αρκετά.

Χαρίστε στον εαυτό σας μικρές στιγμές χαράς και επιβεβαίωσης

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να σας “ρουφούν” την ενέργεια και άλλοι που σας ανεβάζουν και σας δίνουν χαρά.  Επιλέξτε να συνδέεστε με θετικούς ανθρώπους, που τους χαρακτηρίζει η ενσυναίσθηση και η ειλικρίνεια. Ένα κομπλιμέντο, ένα χαμόγελο, ένα αστείο, μια αγκαλιά μπορεί να ισορροπήσει όλα σας τα συναισθήματα. Δεχτείτε και δώστε θετική ενέργεια. Πάντα ωφελούνται και οι δύο πλευρές.

Αν ξεκινήσετε να ενσωματώνετε αυτές τις πρακτικές συχνά στην καθημερινότητά σας, θα δείτε μεγάλη διαφορά σε βάθος χρόνου. Η αυτογνωσία δεν είναι απλή υπόθεση όταν το μυαλό μας χάνεται σε μια πληθώρα άχρηστων και αγχωτικών πληροφοριών και ερεθισμάτων. Όταν, όμως, επιτευχθεί, συνεπάγεται τον  αυτοέλεγχο και τη συναισθηματική ρύθμιση, άρα και την βελτιωμένη συναισθηματική νοημοσύνη. Από αυτήν την προσπάθεια θα κερδίσετε εσείς και φυσικά οι άνθρωποι με τους οποίους αλληλεπιδράτε στη ζωή σας. Διεκδικήστε την ευημερία σας που έχει αφετηρία μόνο τον εαυτό σας.