Όταν ακούμε βούτυρο ξηρών καρπών, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το…φιστικοβούτυρο. Ωστόσο, υπάρχουν ένα σωρό βούτυρα ξηρών καρπών, τα οποία είναι όλα πεντανόστιμα και γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε υγιεινή διατροφή, καθώς είναι γεμάτα καλά λιπαρά, πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Υπάρχει όμως κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών που είναι καλύτερο από τα άλλα; Αυτό εξαρτάται, εκτός από τις προσωπικές προτιμήσεις, από τον στόχο του κάθε ατόμου και τις διατροφικές του ανάγκες και κάποια επιλογή μπορεί πράγματι να είναι καλύτερη από κάποια άλλη για μερικά άτομα. Ας δούμε όμως τι είναι καλύτερο να επιλέξεις ανάλογα με τον στόχο σου!

Τι βούτυρο ξηρών καρπών να επιλέξεις;

Για να λάβεις αντιοξειδωτικά: Βούτυρο από φιστίκια Αιγίνης

Το βούτυρο φιστικιού Αιγίνης προσφέρει ήπια γεύση και θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε καλά  λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, καθώς και σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Ένας παράγοντας που κάνει τα φιστίκια Αιγίνης μοναδικά είναι η υψηλή αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Στην πραγματικότητα, η αντιοξειδωτική ικανότητα των φιστικιών συναγωνίζεται εκείνη δημοφιλών τροφίμων που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα βατόμουρα, τα ρόδια, τα κεράσια και το κόκκινο κρασί.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα υγιή κύτταρα και, με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη αυτή μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, ενώ δυνητικά προάγει τις καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως το βούτυρο φιστικιών Αιγίνης, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Για καλή υγεία της καρδιάς: Βούτυρο από καρύδια

Τα καρύδια είναι ο μόνος ξηρός καρπός που αποτελεί εξαιρετική πηγή α-λινολενικού οξέος, του φυτικού ωμέγα-3 απαραίτητου λιπαρού οξέος. Ακριβώς επειδή αποτελούν πηγή αυτού του καλών λιπαρών μαζί με φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, τα καρύδια, και συνεπώς το βούτυρο τους, είναι μια καλή για την καρδιά τροφή, ειδικά όταν απολαμβάνονται ως μέρος μιας συνολικά υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση καρυδιών έχει συνδεθεί με τη μείωση της “κακής” χοληστερόλης LDL, όταν απολαμβάνεται καθημερινά για δύο χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

Μια καλή πηγή σιδήρου: Βούτυρο κάσιους

Τα άτομα με έλλειψη σιδήρου μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση, πονοκέφαλο, ακόμη και απώλεια μαλλιών.

Ενώ οι πηγές αιμικού σιδήρου θα είναι πιθανότατα το καλύτερο για την καταπολέμηση της έλλειψης σιδήρου, όπως το άπαχο βοδινό κρέας, η συμπερίληψη φυτικών πηγών σιδήρου στη διατροφή σας μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια οφέλη. Μεταξύ των ξηρών καρπών εκεί έξω, το βούτυρο κάσιους τείνει να είναι μία από τις κορυφαίες πηγές σιδήρου.

Για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, συγκριτικά με τα υπόλοιπα βούτυρα ξηρών καρπών, περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες, περίπου 3γρ. φυτικών ινών σε 2 κουταλιές της σούπας σε σύγκριση με το φυστικοβούτυρο που περιέχει μόλις 1,6γρ. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθώς δεν προκαλεί αύξηση και μερικές έρευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες πολλές φορές βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Το βούτυρο αμυγδάλου παρέχει επίσης υγιή λιπαρά και φυτικές πρωτεΐνες, δύο άλλα μακροστοιχεία που βοηθούν στην υποστήριξη υγιών σακχάρων στο αίμα.

Η πιο οικονομική επιλογή: Φιστικοβούτυρο

Ανάμεσα σε όλες τις υγιεινές, μεν λιγότερο οικονομικές επιλογές, στην κατηγορία αυτή κερδίσει το κλασικό και αγαπημένο μας φιστικοβούτυρο.