Γνωρίζουμε καλά ότι η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι σημαντική για όλους μας. Αθλητές, αθλούμενοι και μη, vegan, χορτοφάγοι, όλοι είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε αρκετά γραμμάρια από αυτό το μακροθρεπτικό στοιχείο καθημερινά και η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα υγείας.
Όταν έχεις έλλειψη πρωτεΐνης το σώμα σου μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις. Η μυϊκή μάζα μπορεί να μειωθεί, οδηγώντας σε αδυναμία και κόπωση, ενώ η αποκατάσταση από τραυματισμούς μπορεί να επιβραδυνθεί. Έχεις ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που σημαίνει ότι έχεις ευαισθησία σε λοιμώξεις και ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να διαταράξουν διάφορες σωματικές λειτουργίες.
Με ποιο τρόπο όμως σε προειδοποιεί το σώμα σου ότι δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη; Μέσα από μερικά σημάδια που πιθανόν δεν γνωρίζεις ότι προσπαθούν να σε ενημερώσουν, στα οποία όμως πρέπει να δώσεις σημασία!
Η έλλειψη πρωτεΐνης φαίνεται…
Στα μαλλιά και τα νύχια που είναι αδύναμα ή σπάνε
Η πρωτεΐνη διασπάται σε αμινοξέα που χρησιμοποιούνται ως δομικά στοιχεία για τον μυϊκό ιστό, τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετή κερατίνη, μια δομική πρωτεΐνη που σχηματίζεται από διάφορα αμινοξέα, για υγιές δέρμα και νύχια. Εάν έχεις εύθραυστα μαλλιά και νύχια, μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη.
Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το κολλαγόνο, μια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στον ιστό του δέρματος, μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες και να διατηρήσει το δέρμα υγιές και σφριγηλό! Έτσι, αν παρατηρήσεις πρόωρη χαλάρωση ή ξαφνική απώλεια ελαστικότητας στο δέρμα, ίσως να πρέπει να αυξήσεις την πρωτεΐνη που καταναλώνεις.
Στο οίδημα
Αν έχεις πρήξιμο στα πόδια, τα χέρια ή τους αστραγάλους που δεν φεύγει τότε μπορεί να έχεις οίδημα, μια κατάσταση η οποία προκαλεί τους ιστούς να συγκρατούν νερό. Παρόλο που υπάρχουν πολλές αιτίες για να συμβεί αυτό, όπως το να στέκεσαι όρθιος για πολλές ώρες, η έλλειψη πρωτεΐνης είναι μια από αυτές τις αιτίες. Η πρωτεΐνη βοηθά στη συγκράτηση του αλατιού και του νερού στα αιμοφόρα αγγεία, οπότε η έλλειψη πρωτεΐνης -συγκεκριμένα αλβουμίνης- μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή νερού στους ιστούς με αποτέλεσμα ακραίο πρήξιμο.
Στην διαρκή κόπωση
Είναι λογικό να αισθάνεσαι κόπωση στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας ή μόλις τελείωσες μια απαιτητική προπόνηση. Ωστόσο αν αισθάνεσαι κόπωση την οποία δεν μπορείς να αιτιολογήσεις σε κάποια δραστηριότητα και δεν φεύγει μετά από έναν καλό ύπνο, πιθανόν να έχεις αναιμία. Η αναιμία προκαλείται από την ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στους ιστούς του σώματος λόγω χαμηλού αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων, ο οποίος συχνά είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς παροχής σιδήρου, φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β12. Δεδομένου ότι όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε κοινές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας και τα αυγά, η αναιμία μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματος να σου πει ότι δεν λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη.
Καθώς, η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως στις ζωικές πρωτεΐνες, αν είσαι χορτοφάγος θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι τρως εμπλουτισμένα τρόφιμα, διατροφική μαγιά ή παίρνεις συμπλήρωμα της βιταμίνης Β12.
Στο μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα
Καθώς η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να λειτουργεί αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αν αρρωσταίνεις πιο συχνά από ότι συνήθως, αν αργείς να αναρρώσεις και αν οι πληγές σου δεν κλείνουν εύκολα, πιθανόν να μην καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη.
Φυσικά αν είναι αυτή η περίπτωση σου, είναι καλό να μιλήσεις και με τον γιατρό σου!
Στην διαρκή πείνα
Η πρωτεΐνη παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της όρεξης και στη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Εάν δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα σου προσπαθεί να αποκαταστήσει την κατάσταση της πρωτεΐνης αυξάνοντας την όρεξη και ενθαρρύνοντάς σε να βρεις κάτι να φας.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος για να αντισταθμίσεις την έλλειψη πρωτεΐνης.
Ωστόσο, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη δεν είναι τόσο χορταστικές όσο οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση υπερβολικά πολλών θερμίδων, προκαλώντας ακούσια αύξηση βάρους και παχυσαρκία.