Οι κενώσεις και οι επισκέψεις στην τουαλέτα είναι κρίσιμης σημασίας για την καθημερινότητα και την υγεία μας. Λίγο πολύ όλοι έχουμε ένα τακτικό πρόγραμμα, το οποίο αν χαλάσει μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά. Αλλά έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι υποδηλώνει η συχνότητα των κενώσεων για την υγεία μας;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports Medicine αποκαλύπτει ότι η συχνότητα των κενώσεων επηρεάζει σημαντικά τη φυσιολογία και τη μακροπρόθεσμη υγεία, με τα καλύτερα αποτελέσματα να συνδέονται με τις κενώσεις μία ή δύο φορές την ημέρα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια με υψηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων και νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Καθώς όμως τα ευρήματα αυτά παρατηρήθηκαν σε ασθενείς, παρέμενε ασαφές αν οι ακανόνιστες επισκέψεις στην τουαλέτα ήταν η αιτία ή το αποτέλεσμα των παθήσεών τους.

Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν κλινικά δεδομένα σχετικά με τον τρόπο ζωής και βιολογικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων της χημείας του αίματος, του μικροβιώματος του εντέρου, της γενετικής και άλλων, από περισσότερους από 1.400 υγιείς ενήλικες εθελοντές χωρίς ενδείξεις ενεργής νόσου.

Οι αυτοαναφερόμενες συχνότητες κενώσεων του εντέρου των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες: δυσκοιλιότητα, μία ή δύο κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα, χαμηλή-κανονική με τρεις έως έξι την εβδομάδα, υψηλή-κανονική, μία έως τρεις την ημέρα και διάρροια.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι νεότεροι άνθρωποι, οι γυναίκες και όσοι είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος έτειναν να έχουν λιγότερο συχνές κενώσεις. Οι ορμονικές και νευρολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να εξηγούν το χάσμα, μαζί με το γεγονός ότι οι άνδρες γενικά καταναλώνουν περισσότερη τροφή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κλειδί για περισσότερες κενώσεις ήταν η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, μαζί με την κατανάλωση άφθονου νερού, την τακτική σωματική άσκηση και την κατανάλωση μιας διατροφής με περισσότερα φυτικά τρόφιμα.