Μπορεί να είστε συνηθισμένοι σε μικρές πράξεις ευγνωμοσύνης στη ζωή σας, όπως το να λέτε ευχαριστώ και στιγμές που νιώθετε γεμάτοι από όσα ζείτε. Να χαίρεστε που μπορείτε να βιώνετε τέτοιου είδους συναισθήματα, γιατί βρίσκεστε προς την κατεύθυνση της προσωπικής σας ευτυχίας. Σύμφωνα με την επιστήμη, η ευγνωμοσύνη πάρα πολλά οφέλη για τη υγεία συνολικά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Μεταξύ άλλων, βελτιώνει τον ύπνο, ενισχύει το ανοσοποιητικό, δημιουργεί το αίσθημα αισιοδοξίας και ελπίδας, ενδυναμώνει τις σχέσεις.

Όταν πρόκειται για την προσωπική σας ευζωία και ευημερία, αξίζει να υιοθετείτε απλές πρακτικές για να την εξασκείτε καθημερινά. Ακολουθούν 7 απλοί τρόποι που εγγυώνται περισσότερη ευγνωμοσύνη στη ζωή σας.

  1. Δημιουργήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Όπως τα ημερολόγια που είχαμε ως παιδιά και καταγράφαμε τις σκέψεις μας, έτσι και το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορεί να αποτελέσει το προσωπικό σας καταφύγιο για όσα καλά σας συμβαίνουν και για τα οποία είστε ευγνώμονες σε καθημερινή βάση. Μπορείτε να ξεκινήσετε καταγράφοντας έως και πέντε πράγματα κάθε μέρα. Επιλέξτε να το κάνετε πριν τον ύπνο για να αυξήσετε την ικανοποίησή σας και να κοιμηθείτε καλύτερα ή πριν φύγετε για τη δουλειά σας το πρωί για να ξεκινήσετε γεμάτοι και αισιόδοξοι τη μέρα σας.

  1. Μοιραστείτε την ευγνωμοσύνη σας

Όταν την μοιράζεστε με άλλους ανθρώπους, αυτόματα αυξάνετε και τα πιθανά οφέλη της. Τολμήστε να γράψετε ένα γράμμα ή ένα μήνυμα ή απλώς να πείτε σε έναν άνθρωπο πόσο τον εκτιμάτε ή πόσο σας έχει βοηθήσει. Όπως υποστηρίζουν και τα ευρήματα μιας παλαιότερης μελέτης, με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα νιώσετε πιο ευτυχισμένοι, αλλά θα μεταδώσετε με έναν μαγικό τρόπο τα θετικά συναισθήματά σας και στους άλλους.

  1. Εκφράστε την δυνατά

Μιλήστε δυνατά, φωνάξτε αν θέλετε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σας. Είναι θετικό να ακούτε τον εαυτό σας να λέει πόσο ευγνώμων είναι. Θα το κατανοήσει καλύτερα, ενδυναμώνοντας τη θετική σκέψη του μυαλού και την ικανοποίηση.

  1. Επαναδιατυπώστε τις αρνητικές σκέψεις

Μπορεί συχνά ή και καθημερινά να παραπονιέστε για όσα αρνητικά σας συμβαίνουν ή για τα πράγματα που σας ενοχλούν. Δεν χρειάζεται να απορρίπτετε και αυτή την πλευρά σας. Ωστόσο, μπορείτε να δοκιμάσετε να αναδιαμορφώσετε τη σκέψη σας γύρω από αυτά τα γεγονότα, προσεγγίζοντας το καθένα από μια διαφορετική οπτική. Στο τέλος μιας πιεστικής μέρας, θα μπορούσατε να καθίσετε για λίγο σιωπηλοί και να επαναφέρετε στο νου σας τα πράγματα για τα οποία παραπονεθήκατε.

Αναρωτηθείτε αν σας κουράζει αυτό, αν είναι πιο συχνό φαινόμενο απ’ ότι θα θέλατε και σκεφτείτε να απαντήσετε αλλιώς την επόμενη φορά στον εαυτό σας και στους άλλους. Σημασία έχει να χτίσετε ένα ευχάριστο και ασφαλές πλαίσιο για εσάς, ώστε να πλησιάζετε κάθε μέρα και πιο πολύ την ευημερία σας.

  1. Αφιερώστε χρόνο σε φωτογραφίες, δώρα και αγαπημένα αντικείμενα

Πολλές φορές, το μυαλό μας χρειάζεται μια οπτική υπενθύμιση για να νιώσει την ευγνωμοσύνη καταστάσεων που έχει βιώσει και ανθρώπων που έχει γνωρίσει. Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να ανατρέξετε σε φωτογραφίες είτε είναι εκτυπωμένες είτε βρίσκονται στο αρχείο σας ή ακόμα και μέσα από τα social media. Με αυτό τον τρόπο, θα υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι έχετε ζήσει πολύ όμορφες στιγμές και θα πολλαπλασιάσετε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης.

Αν δεν επιθυμείτε να ανατρέξετε σε φωτογραφίες, μπορείτε να δείτε ξανά παλιά δώρα ή αντικείμενα που σας έχουν χαρίσει αγαπημένα πρόσωπα. Αυτά μπορεί να βρίσκονται στο δωμάτιό σας, στο ψυγείο ή στην ντουλάπα σας και άνετα μπορούν να αποτελέσουν την καθημερινή άσκηση ευγνωμοσύνης σας.

  1. Εκτιμήστε τα μικρά πράγματα

Ευγνωμοσύνη νιώθουμε όλοι για την υγεία, τους φίλους, τους αγαπημένους μας ανθρώπους και τη δουλειά μας. Τα αισθήματα ευγνωμοσύνης όμως, φωλιάζουν και σε μικρότερα καθημερινά πράγματα όπως σε μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο, ένα ηλιοβασίλεμα, μια βόλτα με τον σκύλο σας, στον ήχο της βροχής και στην εικονα του κύματος που σκάει στην ακτή. Μην τις παραβλέπετε.

  1. Προσφέρετε στους άλλους

Το να προσφέρουμε στους άλλους ανθρώπους ή να κάνουμε εθελοντισμό βοηθώντας ευπαθείς ομάδες, ζώα και ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, συμβάλλει στο να εκτιμήσουμε περισσότερο τα πράγματα που έχουμε στη ζωή μας. Κάντε μια δωρεά, βοηθήστε ή περάστε λίγο χρόνο με έναν ηλικιωμένο, μοιράστε λίγο φαγητό σε άστεγους, φροντίστε τα ζωάκια σε ένα καταφύγιο. Αυτές οι απλές κινήσεις ενισχύουν τον σκοπό του ανθρώπου στη ζωή και φυσικά γεμίζουν την καθημερινότητα με ελπίδα και ικανοποίηση.