Η ικανότητα να κάνεις αποταμίευση είναι μεγάλο προσόν. Σε συνδυασμό με την καλή οικονομική διαχείριση, σου επιτρέπει να ζήσεις μια πιο ολοκληρωμένη ζωή, με λιγότερο άγχος για το μέλλον και τα απροσδόκητα έξοδα, πόσο μάλλον όσα αφορούν την υγειονομική περίθαλψη. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι αποταμιεύσεις μας επιτρέπουν να ζούμε πιο άνετα, γνωρίζοντας ότι διαθέτουμε επαρκή χρήματα στην άκρη για να αντιμετωπίσουμε διάφορες καταστάσεις που μπορεί δυνητικά να προκύψουν.

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα όμως είναι ότι η αποταμίευση μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Bristol, δείχνει ότι για να καταφέρουμε να κοιμηθούμε καλύτερα αρκεί να εξοικονομήσουμε ακόμη και ένα μικρό ποσό χρημάτων. Η τακτική αποταμίευση χρημάτων, ανεξάρτητα από το ποσό, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του ύπνου και της αισιοδοξίας για το μέλλον.

Οι ερευνητές του Κέντρου Έρευνας Προσωπικών Οικονομικών του Πανεπιστημίου ανέλυσαν διάφορες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που παρακολουθούσε τις αποταμιεύσεις χιλιάδων ανθρώπων για μια περίοδο 10 ετών. Διαπίστωσαν ότι η αποταμίευση ακόμη και ενός μικρού ποσού κάθε μήνα βοηθά τους ανθρώπους να είναι πιο χαλαροί, ενισχύοντας την ικανοποίηση από τη ζωή. Η μελέτη υποδηλώνει ότι αυτό συμβαίνει επειδή η αποταμίευση βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τα χρήματα, είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα χρέους και είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα έξοδα.

Η τακτική αποταμίευση μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ευημερία ατόμων με χαμηλότερο εισόδημα αλλά και στους ενήλικες σε ηλικία εργασίας, παρά στους ηλικιωμένους. Η αποταμίευση φαίνεται να βελτιώνει την ευημερία με διάφορους τρόπους, όπως μειώνοντας την ανάγκη να δανειστούμε, προλαμβάνοντας δυσκολίες με την ύπαρξη ενός χρηματικού αποθέματος προς αξιοποίηση αλλά και ενισχύοντας την οικονομική μας ανθεκτικότητα.

Εύκολοι τρόποι να κάνεις αποταμίευση

Αν θέλεις να μάθεις να αποταμιεύεις για να βελτιώσεις την ευημερία και τον ύπνο σου, υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι για να ξεκινήσεις:

  • Δημιούργησε ένα μηνιαίο budget: Θέσε από την αρχή του μήνα ποια θα είναι τα πάγια έξοδα σου, ποια θα είναι τα έξοδα σου για αγορές και ένα ποσό που θα αποταμιεύσεις. Εάν έχεις εξ αρχής στο μυαλό σου όλα όσα πρέπει να ξοδέψεις, θα αποφύγεις τα περιττά εξοδά,
  • Αναθεώρησε τις συνδρομές σου: Αλήθεια χρειάζεσαι τόσες συνδρομές σε πλατφόρμες για ταινίες και σειρές; Μήπως είναι η ώρα το σκεφτείς ξανά; Μπορεί μέσα στον μήνα να μην είναι ένα μεγάλο έξοδο, αλλά μακροπρόθεσμα θα δεις πόσο μεγάλο ποσό είναι.
  • Απόφυγε τις αγορές: Τουλάχιστον τις παρορμητικές… Όταν σκέφτεσαι ότι θέλεις να αγοράσεις ένα ακόμη ζευγάρι παπούτσια γιατί σου εμφανίστηκε μια διαφήμιση στο Instagram, άσε δύο ημέρες να περάσουν για να δεις αν ακόμη το σκέφτεσαι.
  • Προτίμησε τα μετρητά: Όταν επιλέγεις να πληρώνεις με κάρτα, όπως έχουμε συνηθίσει όλοι, είναι πιθανό να ξοδεύεις περισσότερα χρήματα, καθώς δεν έχεις άμεση επαφή με τα λεφτά σου.