Πατελόριζο
Παραδοσιακή συνταγή από τους Παξούς.
ΜΕΡΙΔΕΣ4
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ30 λεπτά
Υλικά
- 300 γρ. πάτελες (πεταλίδες)
- 1 κούπα ρύζι για πιλάφι
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 αγγούρι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Ε.π. ελαιόλαδο σε μισή ποσότητα από αυτήν του χυμού
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ζεματίζουμε τις πεταλίδες σε λίγο καυτό νερό μέχρι να ξεκολλήσει το κέλυφος από τη σάρκα τους. Ξεπλένουμε και σουρώνουμε καλά.
Βήμα 2ο
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το ρύζι. Όταν είναι έτοιμο, το ξεπλένουμε για να μείνει σπυρωτό και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 3ο
Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το πατελόριζο κρύο και το απολαμβάνουμε ως ουζομεζέ.