Καθώς ο χρόνος περνά, βλέπουμε το σώμα μας να αλλάζει, με την όραση και την ακοή να “πλήττονται” συνήθως πρώτες. Σε γενικές γραμμές, ούτε η ευαισθησία μας στο άγγιγμα γλιτώνει από τον χρόνο. Ωστόσο, τα ευρήματα μιας σχετικής μελέτης αποκάλυψαν ότι κατά την γήρανση, η αίσθηση αυτή μειώνεται στα σημεία που δεν υπάρχει τριχοφυΐα, όπως η άκρη του δείκτη. Δεν μειώνεται, όμως, στους πήχεις και τα μάγουλα.

Οι ερευνητές θεωρούν πως η ευαισθησία στα μάγουλα πάει πολύ πίσω στη μακρά εξελικτική πορεία του ανθρώπινου γένους, καθώς από αρχέγονους χρόνους η επικοινωνία μέσω του αγγίγματος ήταν βασική ανάγκη ακόμα και του πρωτόγονου ανθρώπου. Ειδικότερα, ο άνθρωπος επιζητά το άγγιγμα και στο άγχος της αναζήτησης απελευθερώνει περισσότερη κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Όμως, το άγγιγμα απελευθερώνει τις πολύ σημαντικές ορμόνες, ντοπαμίνη και σεροτονίνη, που χαρίζουν στον οργανισμό χαρά και ενέργεια. Άρα, αποδεικνύεται ότι το άγγιγμα αποτελεί μια πολύ σημαντική αίσθηση για τη συνολική ψυχική υγεία του ατόμου και ως εκ τούτου χρειάζεται να νιώθουμε το άγγιγμα μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Γιατί η ευαισθησία στο άγγιγμα παραμένει σε ορισμένα σημεία παρά την γήρανση; 

Τα καλά νέα είναι ότι, με βάση τ’ αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience, η ευαισθησία μας στο άγγιγμα μειώνεται με τη γήρανση, αλλά όχι στα μάγουλα και τους πήχεις. Ειδικότερα, το μάγουλο παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η ευαισθησία μας στο άγγιγμα παραμένει σε σταθερά επίπεδα στον πήχη και το μάγουλο, παρά τη γήρανση, λόγω της τριχοφυΐας. Οι τρίχες, λοιπόν, δεν προστατεύουν μόνο το δέρμα από τα βακτήρια, αλλά βοηθούν λειτουργώντας σαν “κεραίες” για τη μετάδοση μηχανικών ερεθισμάτων.

Πώς θα την διατηρήσετε

Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που εκτίθενται για πάρα πολλά χρόνια σε ακραίες θερμοκρασίες και έντονες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως υπερβολικό κρύο και συνεχή ζέστη χάνουν πιο εύκολα και πιο σύντομα την ευαισθησία τους στο άγγιγμα.

Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν και επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως το αλκοόλ, το τσιγάρο, η έκθεση στον ήλιο και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Γι’ αυτό φροντίστε να προσέχετε τον εαυτό σας όσο είναι νωρίς και να περιποιείστε το δέρμα σας.