Η ζωή γίνεται σκληρή πολλές φορές. Τόσες πολλές που συχνά ξεχνάμε να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε. Η ευγνωμοσύνη όμως είναι κρίσιμη για μια καλύτερη ζωή, καθώς μας βοηθάει να επικεντρωθούμε στις θετικές πτυχές της ζωής μας. Επίσης βελτιώνει τις διαπροοσωπικές μας σχέσεις καθώς μας κάνει να είμαστε πιο θετικοί και βοηθητικοί. Η ευγνωμοσύνη μάλιστα φαίνεται να έχει αποτέλεσμα ντόμινο. Εάν ένα άτομο βιώνει ευγνωμοσύνη, είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσει τη βοήθεια και στη συνέχεια να την ανταποδώσει.

Καθώς φαίνεται όμως η ευγνωμοσύνη δεν βελτιώνει μονάχα την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και την ποσότητα! Σύμφωνα με μια έρευνα η ευγνωμοσύνη μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, με πάνω από 50.000 συμμετέχοντες. Ο μέσος όρος της ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 79 χρονών και απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο ευγνώμονες ήταν για τη ζωή τους. Ύστερα από τρια χρόνια οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι από αυτούς ήταν ακόμη εν ζωή.

Συνολικά 4.608 άτομα είχαν αποβιώσει, αλλά εκείνοι που είχαν σημειώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα ευγνωμοσύνης είχαν περίπου 9% λιγότερες πιθανότητες να είναι ανάμεσά τους. Εκείνοι που επέδειξαν περισσότερη ευγνωμοσύνη φάνηκε να αντιμετωπίζουν καλύτερα κάθε αιτία θανάτου, αλλά κυρίως τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η ευγνωμοσύνη μειώνει το άγχος και τις ψυχικές διαταραχές, έτσι αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής. Επίσης προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι ευγνώμονες είναι πιο πιθανό να επιμείνουν σε υγιεινές συνήθειες, που βοηθούν ένα άτομο να ζήσει περισσότερο. Η ευγνωμοσύνη μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς δεσμούς, οι οποίοι επίσης συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Πως θα βάλετε την ευγνωμοσύνη στη ζωή σας

Για να μπορείτε να είστε πραγματικά ευγνώμονες στη ζωή σας, αρκεί να εξασκήσετε καθημερινά μερικές πρακτικές, ανάλογα με το ποια ταιριάζει σε εσάς!

  • Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης: Στο τέλος κάθε ημέρας μπορείτε να γράφετε σε ένα ημερολόγιο όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνώμων που τα έχετε. Μπορεί να είναι το σκυλάκι σας, τα λουλούδια που αγοράσατε στον εαυτό σας, το μεσημεριανό σας γεύμα. Θα αισθανθείτε αμέσως πολύ καλύτερα, αλλά επίσης θα μπορείτε να ανατρέχετε στα γραπτά σας, όταν η ζωή γίνεται δύσκολη και δυσκολεύεστε να βρείτε τη θετική της πλευρά.
  • Κάντε στον εαυτό σας τρεις ερωτήσεις: Αναρωτηθείτε τις σχέσεις σας με τους γονείς, τους φίλους, τα αδέλφια, τους συνεργάτες, τα παιδιά και τους συντρόφους σας χρησιμοποιώντας αυτές τις τρεις ερωτήσεις: “Τι έχω λάβει από __;”, “Τι έχω δώσει σε __;” και “Τι προβλήματα και δυσκολίες έχω προκαλέσει;”.
  • Μοιραστείτε την ευγνωμοσύνη: Μην ξεχνάτε να δείχνετε την ευγνωμοσύνη σας σε όσους σας κάνουν να την αισθάνεστε. Έτσι θα δημιουργήσετε μια αλυσίδα ευγνωμοσύνης.
  • Νιώστε τις αισθήσεις:  Μέσα από τις αισθήσεις μας, την ικανότητα να αγγίζουμε, να βλέπουμε, να μυρίζουμε, να γευόμαστε και να ακούμε, αποκτούμε μια εκτίμηση του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και του δώρου που αποτελεί η ίδια η ζωή.