Οι ξηροί καρποί συχνά θεωρούνται υπερτροφή, καθώς είναι γεμάτοι καλά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα αλλά και πρωτεΐνη. Είναι ένα υγιεινό σνακ που μας γεμίζει ενέργεια και μας προσφέρει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών ενώ μπορούμε εύκολα να τους εντάξουμε στην διατροφή μας, ανάμεσα στα βασικά μας γεύματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχουμε τις μερίδες μας για να μην το παρακάνουμε.

Η υπερβολική κατανάλωση ξηρών καρπών, παρόλο που είναι θρεπτικοί και περιέχουν ευεργετικά λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του σωματικού βάρους λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό, τα οφέλη τους μπορεί να επισκιάζονται από τους κινδύνους αύξησης του σωματικού βάρους και των σχετικών προβλημάτων υγείας. Ας δούμε όμως τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης ξηρών καρπών αλλά και τις αιτίες αυτών πιο αναλυτικά.

Οι ξηροί καρποί σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσουν…

Στομαχικά προβλήματα

Η υπερβολική κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικά προβλήματα με διάφορους τρόπους. Το αγαπημένο μας σνακ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία μας, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Ωστόσο η υπερκατανάλωση φυτικών ινών είναι πιθανό να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και διάρροια, ειδικά στα άτομα με ευαίσθητο στομάχι.

Τα καλά λιπαρά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς μπορεί επίσης να επιβραδύνουν την πέψη και με τον τρόπο αυτό να προκαλέσουν ένα αίσθημα βάρους στο στομάχι αλλά και δυσφορίας, αν δεν καταναλωθούν με μέτρο.

Πόσους να τρώμε καθημερινά;

Η κατανάλωση ξηρών καρπών με μέτρο μπορεί να ωφελήσει την υγεία, καθώς σύμφωνα με την Mayo Clinic η συχνή κατανάλωση τους, χωρίς να κάνεις υπερβολές μπορεί μεταξύ άλλων να μειώσει την φλεγμονή που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις αλλά και να συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τι σημαίνει ωστόσο η κατανάλωση με μέτρο; Οι επιστήμονες της Mayo Clinic, προτείνουν οι ενήλικες να καταναλώνουν περίπου 4 έως 6 μερίδες ανάλατων ξηρών καρπών την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Ως μια μερίδα ορίζεται μια μικρή χούφτα ξηρών καρπών, δηλαδή περίπου 40 γραμμάρια, ή 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ξηρών καρπών χωρίς πρόσθετα.