Τα φιστίκια Αιγίνης, ή αλλιώς τα κελυφωτά φιστίκια, αποτελούν ένα πεντανόστιμο σνακ, αλλά και μια ενδιαφέρουσα προσθήκη σε πολλά πιάτα. Δεν είναι μόνο η γεύση τους που τα κάνει μοναδικά, καθώς προσφέρουν μια σειρά από οφέλη που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σου όταν επιλέγεις να καταναλώνεις καθημερινά αυτόν τον μικρό, αλλά θαυματουργό, ξηρό καρπό;

Πριν απαντήσουμε ας δούμε τη θρεπτική τους αξία. Μια μερίκα φιστικιών, περίπου 30γρ. χωρίς το κέλυφος και ανάταλα περιέχει 5γρ. πρωτεΐνης, 13γρ. λιπαρών, 8γρ, υδατανθράκων και 3γρ. φυτικών ινών με 165 θερμίδες.

Τα φιστικία Αιγίνης αποτελούν μια πηγή πλήρους πρωτεΐνης, καθώς περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, περιλαμβάνουν υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες αλλά και αντιοξειδωτικά.

Τα φιστίκια Αιγίνης και τα οφέλη τους

Βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση

Αυτός ο ξηρός καρπός περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν την αρτηριακή πίεση. Είναι επίσης πηγή καλίου, ενός μετάλλου που συμβάλλει στην εξουδετέρωση των επιδράσεων του νατρίου στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και στα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Εκτός από αυτά τα μέταλλα, τα φιστίκια περιέχουν φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικά, τα οποία παρέχουν καρδιαγγειακά οφέλη. Σύμφωνα με μια έρευνα η κατανάλωση φιστικιών συνδέεται με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Βελτιώνουν την όραση

Πίσω από το έντονο πράσινο και μωβ χρώμα μέσα στο κέλυφος του ξηρού καρπού “κρύβονται” δύο καροτενοειδή που περιέχουν, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Αυτά τα καροτενοειδή δεν κάνουν τα φιστίκια πιο θελκτικά και εντυπωσιακά αλλά παίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Επιπλέον μπορεί να συμβάλλουν στο φιλτράρισμα του δυνητικά επιβλαβούς φωτός στα μάτια, μειώνοντας τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων που οδηγούν σε απώλεια όρασης, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους

Συχνά ακούμε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο έρευνες φανερώνουν ότι η κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης δεν συνδέεται με την αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία. Αντιθέτως, παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του βάρους χάρη στο μοναδικό τους διατροφικό προφίλ. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών προωθεί το αίσθημα του κορεσμού, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση τροφής, αρκεί να καταναλώνονται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και με μέτρο.

Σύμφωνα μάλιστα και με μια έρευνα τα άτομα που καταναλώνουν φιστίκια τείνουν να έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή και η κατανάλωση 40γρ.  φιστικιών καθημερινά για τέσσερις μήνες συνδέθηκε με αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών και μειωμένη κατανάλωση γλυκών. Μια διαφορετική έρευνα συνέδεσε την κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης ως σνακ με μείωση στην περιφέρεια της μέσης σε νεαρές ενήλικες γυναίκες σε σύγκριση με την κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση φιστικιών μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το σάκχαρο στο αίμα, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη. Ο συνδυασμός των καλών λιπαρών, των πρωτεϊνών και των φυτικών ινών φαίνεται να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα επιβραδύνοντας την απορρόφηση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Η κατανάλωση φιστικιών μπορεί να βοηθήσει την υγεία του εντέρου. Μια μελέτη αναφέρει ότι η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών αύξησε ορισμένα βακτήρια στο μικροβίωμα, που είναι γνωστά για την ικανότητά τους να παράγουν βουτυρικό οξύ, έναν απαραίτητο τύπο λιπαρού οξέος που δρα ως καύσιμο για τα κύτταρα στο παχύ έντερο. Η φροντίδα της υγείας του εντέρου είναι σημαντική για την πέψη, το βάρος, το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα. Τα φιστίκια μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής για το έντερο.