Ένας «ιστός δαιμόνιων» ανθρώπων με κίνητρο την απληστία -δύο γιατροί, ένας βοηθός, ένας γνώριμος του ηθοποιού κι ένας έμπορος ναρκωτικών, γνωστός ως «βασιλιάς της κεταμίνης»- συνωμότησαν για να δώσουν στον Matthew Perry την κεταμίνη που προκάλεσε τον θάνατό του από υπερβολική δόση, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι αρχές. Τα πέντε άτομα που έχουν κατηγορηθεί για τον θάνατο του ηθοποιού εκμεταλλεύτηκαν την ευάλωτη κατάστασή του, για να πλουτίσουν.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον θάνατο του ηθοποιού στα τέλη Οκτωβρίου του 2023, οι γιατροί τού παρείχαν περίπου 20 φιαλίδια κεταμίνης στην τιμή των 55.000 δολαρίων σε μετρητά, όπως δήλωσαν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Στα μέσα Οκτωβρίου, ο βοηθός του Matthew Perry, Kenneth Iwamasa, αναζήτησε μια επιπλέον πηγή κεταμίνης για το αφεντικό του. Επικοινώνησε με έναν γνωστό του ηθοποιού, τον Erik Fleming, ο οποίος στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με έναν μεγάλο πωλητή, γνωστό ως «βασιλιά της κεταμίνης». Ο Jasveen Sangha, διπλός υπήκοος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που ζούσε στο Βόρειο Χόλυγουντ, πουλούσε κεταμίνη και άλλα ναρκωτικά εδώ και χρόνια. Ήξερε ότι η κεταμίνη θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα.

Ο ίδιος άρχισε να παρέχει ναρκωτικά στον ηθοποιό μέσω του Fleming κι εκείνος συντόνιζε τις πωλήσεις με τον Iwamasa, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο. Στις 28 Οκτωβρίου, ο Iwamasa έκανε ένεση στον Matthew Perry με τουλάχιστον τρεις δόσεις κεταμίνης χρησιμοποιώντας σύριγγες που παρείχε ο γιατρός Salvador Plasencia. Το αποτέλεσμα ήταν ο 54χρονος να βρεθεί νεκρός στην πισίνα της κατοικίας του στο Pacific Palisades.

View this post on Instagram

A post shared by Matthew Perry (@mattyperry4)

Ο Jasveen Sangha και ο Salvador Plasencia συνελήφθησαν την Πέμπτη στη Νότια Καλιφόρνια. Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία για τη διανομή κεταμίνης. Ο Sangha κατηγορήθηκε επίσης για πολλά άλλα αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά. Ο Plasencia, από την άλλη, ο οποίος εμφανίστηκε με χειροπέδες κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας την Πέμπτη, δήλωσε αθώος. Η εγγύησή του ορίστηκε στα 100.000 δολάρια. Η επόμενη ακρόαση του γιατρού έχει προγραμματιστεί για τις 28 Αυγούστου.

Ο πρωταγωνιστής των Friends, Matthew Perry, είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του με τον εθισμό στα οπιοειδή και τον αλκοολισμό, τους οποίους εξιστόρησε στο βιβλίο του το 2022, «Friends, Lovers and the Big Terrible Thing».

View this post on Instagram

A post shared by Matthew Perry (@mattyperry4)

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις αρχές να ερευνούν, και σε ορισμένες περιπτώσεις να απαγγέλλουν κατηγορίες εναντίον των ανθρώπων που προμήθευαν τα ναρκωτικά που προκάλεσαν θάνατο. Μετά τον θάνατο του Michael Jackson το 2009, ο ιδιωτικός του γιατρός, ο Dr. Conrad Murray, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια επειδή παρείχε στον τραγουδιστή μια θανατηφόρα δόση ισχυρών φαρμάκων. Πιο πρόσφατα, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον τεσσάρων ανδρών που προμήθευσαν τον ηθοποιό Michael K. Williams με την ηρωίνη με φαιντανύλη που τον σκότωσε το 2021.

Η οικογένεια του ανταποκριτή του “Dateline”, Keith Morrison, ο οποίος είναι ο πατριός του ηθοποιού, δήλωσε σε μια συνέντευξή του: «Ήμασταν κι εξακολουθούμε να είμαστε συντετριμμένοι από τον θάνατο του Matthew, αλλά μας βοήθησε να γνωρίζουμε ότι οι αρχές έχουν λάβει πολύ σοβαρά την υπόθεσή του. Ανυπομονούμε να ακολουθήσει η δικαιοσύνη τον δρόμο της».