Καθημερινά βιώνουμε πολλές μικρές στιγμές ευγνωμοσύνης χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Μπορεί να είπατε ένα ευχαριστώ στον οδηγό του λεωφορείου που σταμάτησε για να προλάβετε το δρομολόγιο ή σε κάποιον που σας άφησε να περάσετε πρώτοι στην ουρά του σουπερμάρκετ ή ακόμα και να νιώσατε γεμάτοι ευγνωμοσύνη μετά από μια όμορφη βραδιά με φίλους. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, για τον αντίκτυπο που έχουν αυτές οι κινήσεις και τα συναισθήματα στη ζωή σας;

Η επιστήμη υποστηρίζει ότι η ευγνωμοσύνη είναι πολλά παραπάνω από ένα ευχαριστώ, καθώς το συναίσθημα που προκαλεί έχει πολλά οφέλη για την υγεία συνολικά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Βελτιώνει τον ύπνο, ενισχύει το ανοσοποιητικό, δημιουργεί το αίσθημα αισιοδοξίας και ελπίδας, ενδυναμώνει τις σχέσεις.

Ας ξεκινήσουμε από το τι είναι. Ουσιαστικά αποτελεί μια θετική κατάσταση, κατά την οποία το μυαλό και όλο μας το σύστημα εστιάζει στο καλό, είτε πρόκειται για μια καλή πράξη, ένα καλό συναίσθημα, μια καλή σκέψη. Συνήθως, η ευγνωμοσύνη δεν προέρχεται μόνο από το να αναγνωρίζεις όσα όμορφα συμβαίνουν στη δική σου ζωή αλλά και από παράγοντες που βρίσκονται έξω από εσένα. Ιδιαίτερα στην τελευταία περίπτωση, απαιτείται η εκτίμηση της συνεισφοράς των άλλων σε διάφορα επίπεδα, γεγονός που χρειάζεται ωριμότητα και ανιδιοτέλεια.

Γιατί είναι σημαντική η ευγνωμοσύνη

Είναι, λοιπόν, επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η άσκηση ευγνωμοσύνης καθημερινά συμβάλλει στη συνολική ευημερία του ατόμου τόσο σε σχέση με τον εαυτό του όσο και σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Σε μια μελέτη του 2003, τα άτομα που σημείωναν πράγματα για τα οποία ήταν ευγνώμονες κατά τη διάρκεια 10 εβδομάδων, παρουσίασαν πολύ θετικές αλλαγές στη διάθεσή τους, σε σχέση με όσους στάθηκαν σε γεγονότα που τους δυσαρέστησαν ή απλά γεγονότα στη ζωής τους. Ταυτόχρονα, η ομάδα της ευγνωμοσύνης χαρακτηρίστηκε από μεγαλύτερη αισιοδοξία, βελτιωμένη σύνδεση με άλλους ανθρώπους και υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή. Επιπλέον, οι ευγνώμονες ανέφεραν λιγότερους σωματικούς πόνους, μεγαλύτερης διάρκειας και ποιοτικότερο ύπνο, περισσότερη άσκηση και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ενισχύει την ευτυχία

Με βάση τα δεδομένα όλο και περισσότερων ερευνών, η ευγνωμοσύνη μπορεί πραγματικά συμβάλλει στην ανθρώπινη ευτυχία. Όταν βιώνουμε αυτή την κατάσταση φαίνεται ότι αυξάνονται τα θετικά συναισθήματα της αισιοδοξίας, της ελπίδας, της ικανοποίησης και της σύνδεσης με τους άλλους ανθρώπους. Όλα αυτά, ειδικά στο πλαίσιο μιας απαιτητικής και δύσκολης εποχής, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα ποσοστά ευτυχίας  μακροπρόθεσμα.

Άλλωστε, πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι το να ζείτε σε μια κατάσταση συνεχούς ευγνωμοσύνης συνεπάγεται τη μείωση της πιθανότητας κατάθλιψης. Τα ευρήματα μιας παλαιότερης έρευνας που διεξήχθη το 2005 αναφέρουν ότι η σύνταξη και η παράδοση μιας επιστολής ευγνωμοσύνης σε κάποιον για πέντε συνεχόμενες ημέρες οδηγεί σε αύξηση των ποσοστών ευτυχίας στο άτομο που το πραγματοποιεί για τουλάχιστον ένα μήνα μετά την επιστολή.

Συμπερασματικά, είναι χρήσιμο και παραγωγικό να σκέφτεστε με προοπτική ευγνωμοσύνης, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία ερμηνεύετε διαφορετικά ακόμα και τα αρνητικά γεγονότα της ζωής σας. Αν αυτός ο τρόπος σκέψης γίνει συνήθεια, το άγχος, η κατάθλιψη και ο αρνητισμός δίνουν τη θέση τους μακροπρόθεσμα στα καλά και όσα συμβαίνουν έξω από τον δικό μας μικρόκοσμο.