Είμαστε ακόμα πολύ τυχεροί που μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές και τη μαγεία του πλανήτη. Τα καταπράσινα βουνά και τα γάργαρα ποτάμια, τις ατμοσφαιρικές λίμνες και τις απέραντες θάλασσες, τα δέντρα και τους καρπούς τους. Όσο, όμως, δεν νοιαζόμαστε για το περιβάλλον που ζητάει απεγνωσμένα την φροντίδα μας, η καταστροφή του πλανήτη θα φαντάζει πιο πιθανή από ποτέ.

Ωστόσο, ενημερωνόμαστε όλο και πιο πολύ σχετικά με τις «πράσινες» βιώσιμες συνήθειες και πρακτικές που οφείλουμε να ακολουθούμε για να προστατεύσουμε τη γη και τις ζωές μας. Όσο και αν μας βγάζουν από τη ρουτίνα και τα όριά μας, οι βιώσιμες συνήθειες πρέπει να γίνονται πράξη. Τα καλά νέα είναι ότι πέρα από τα οφέλη προς το φυσικό περιβάλλον, οι βιώσιμες συνήθειες μπορούν να αυξήσουν και την ευτυχία μας.

Τι αποκάλυψε νέα έρευνα για τις βιώσιμες συνήθειες και την ευτυχία

Η νέα ερευνητική εργασία που συνδέει τις βιώσιμες συνήθειες με τη ευτυχία, βασίστηκε σε δύο επιμέρους μελέτες. Στην πρώτη συμμετείχαν 180 ενήλικες από διαφορετικές χώρες, απαντώντας σε ερωτηματολόγια που λάμβαναν στα κινητά τους τηλέφωνα καθημερινά. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τις φιλοπεριβαλλοντικές συμπεριφορές που είχαν πραγματοποιήσει την τελευταία ώρα και τα συναισθήματά τους–καλά ή άσχημα- μετά από αυτή. Αυτό βοήθησε στην ξεκάθαρη αποτύπωση των συναισθημάτων των ανθρώπων. Το εντυπωσιακό και αισιόδοξο συμπέρασμα από την πρώτη έρευνα ήταν ότι οι άνθρωποι που υιοθετούσαν βιώσιμες συμπεριφορές ήταν πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

Η δεύτερη έρευνα ανέλυσε περισσότερο το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και που μπορεί να οφείλεται. Ειδικότερα, παραπάνω από 500 μαθητές συμμετείχαν σε ένα πείραμα. Στην πρώτη ομάδα δόθηκε η οδηγία τη συμμετοχής σε βιώσιμες και πράσινες πρακτικές. Στη δεύτερη ομάδα δόθηκε η οδηγία των διασκεδαστικών συμπεριφορών, ενώ στην τρίτη ομάδα δεν δόθηκε καμία οδηγία. Τα αποτελέσματα επισημαίνουν ότι, φυσικά, οι διασκεδαστικές συμπεριφορές κάνουν τους ανθρώπους πιο χαρούμενους συγκριτικά με το να μην αλλάξουν κάτι στην καθημερινότητά τους. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι εκείνοι που υιοθέτησαν βιώσιμες, φιλοπεριβαλλοντικές συμπεριφορές ήταν εξίσου χαρούμενοι με τους συμμετέχοντες που ανήκαν στην ομάδα των διασκεδαστικών πρακτικών.

Μια βιώσιμη συνήθεια είναι και διασκεδαστική

Δεν είναι τυχαίο που όσοι υιοθέτησαν βιώσιμες συνήθειες ήταν πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Φανταστείτε ότι μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να είναι το ποδήλατο και το περπάτημα αντί για το αυτοκίνητο, που από μόνα τους θέτουν το σώμα σε κίνηση και προσφέρουν ευχαρίστηση. Άλλες συνήθειες που αναφέρθηκαν στη μελέτη, ήταν το μοίρασμα του αυτοκίνητου ή ο δανεισμός πραγμάτων από φίλους αντί για αγορά. Οι κοινωνικές αυτές αλληλοεπιδράσεις, συνήθως, μας δίνουν χαρά.

Συμπερασματικά, οι φιλοπεριβαλλοντικές και βιώσιμες συνήθειες είναι κάτι που μπορούμε όλοι να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας. Με τον καιρό θα γίνουν ρουτίνα και μαζί με τη χαρά και την ευτυχία θα μας γεμίζουν ικανοποίηση καθώς θα συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη και θα διασφαλίζουμε την ποιότητα της ζωής μας.