Τα καλοκαιρινά βράδια σε βρίσκουν στο μπαλκόνι του σπιτιού σου παρέα με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, μουσική στο background, και ένα κοκτέιλ, ένα ποτήρι κρασί ή μια μπίρα στο χέρι. Καθώς πίνεις σιγά σιγά το ποτό σου παρατηρείς ότι σε ζαλίζει πιο γρήγορα και ενώ γελάς λες στην παρέα “πάει…γεράσαμε!”. Μπορεί να το είπες για πλάκα, αλλά το αστείο σου κρύβει εν μέρει μια αλήθεια για το αλκοόλ, την οποία ίσως να μην γνωρίζεις.

Η σχέση μας με το αλκοόλ, φαίνεται να κάνει κύκλο. Η ανοχή μας όσο είμαστε μικρότεροι είναι μικρή, ύστερα γίνεται πιο μεγάλη, ενώ όσο μεγαλώνουμε μειώνεται και πάλι, γεγονός που ισχύει και για τα δύο φύλα. Μάλιστα, δεδομένου ότι σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί μεταξύ των ατόμων 65+ ετών, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις επιδράσεις του.

Γιατί μειώνεται η ανοχή στο αλκοόλ;

Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός αλλάζει. Για παράδειγμα, το ποσοστό λίπους τείνει να αυξάνεται, χωρίς όμως να μειώνεται το σωματικό βάρος ενώ παράλληλα φαίνεται να αυξάνεται και το νερό στο σώμα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2023 και δημοσιεύθηκε στο Kidney Research and Clinical Practice, στα άτομα των οποίων το σωματικό βάρος κυμαίνεται στο φυσιολογικό εύρος, το νερό αντιπροσωπεύει το 62% αυτού του βάρους μεταξύ των ηλικιών 3 και 10 ετών. Στην συνέχεια παραμένει σταθερό στους άνδρες και μειώνεται στο 55% για τις γυναίκες μεταξύ των 11 και 60 ετών. Στην ηλικία των 61 ετών, το νερό του σώματος μειώνεται και στα δύο φύλα, φτάνοντας στο 57% για τους άνδρες και στο 50% στις γυναίκες.

Η μείωση της περιεκτικότητας του σώματος σε νερό είναι σημαντική, επειδή το αλκοόλ είναι μια υδατοδιαλυτή ουσία. Όπως αναφέραμε, οι άνθρωποι έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους καθώς μεγαλώνουν. Επομένως εάν πίνουν την ίδια ποσότητα στα 80 με αυτή που έπιναν στα 30, το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα θα είναι  υψηλότερο. Δηλαδή ένα ποτό σε μεγαλύτερους ενήλικες μπορεί να έχει τον ίδιο αντίκτυπο που θα είχαν δύο ή τρία εάν το άτομο ήταν νεότερο, προκαλώντας μέθη νωρίτερα.

Παράλληλα, η ικανότητα των ανθρώπων να μεταβολίζουν το αλκοόλ αλλάζει καθώς μεγαλώνουν, επειδή η δραστηριότητα ορισμένων ενζύμων που το επεξεργάζονται μειώνεται με την ηλικία. Ως αποτέλεσμα, οι επιδράσεις του αλκοόλ συσσωρεύονται ταχύτερα και διαρκούν περισσότερο.

Ο εγκέφαλος γίνεται επίσης πιο ευαίσθητος στις επιδράσεις του αλκοόλ καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη προβλημάτων συντονισμού ή ισορροπίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την κρίση, τον χρόνο αντίδρασης και την ικανότητα οδήγησης.

Η κατανάλωση αλκοόλ λοιπόν από τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και από τους νεότερους είναι σημαντικό να γίνεται με μέτρο, ιδανικά να συνοδεύεται από κάποιο σνακ ή γεύμα και να μην γίνεται συχνά.