Ραντεβού στην παραλία

Το ζουμερό καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό, άρα είναι μια εξαιρετική επιλογή ενυδάτωσης, η οποία, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ιδρώνουμε, θεωρείται ζωτικής σημασίας: Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η φυσιολογική λειτουργία των ζωτικών μας οργάνων, η παροχή θρεπτικών συστατικών στα κύτταρά μας και η εγρήγορση του σώματος είναι μερικές μόνο από τις διεργασίες του οργανισμού μας που βασίζονται σε αυτήν. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό σημαίνει ότι το καρπούζι έχει και λίγες θερμίδες, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική τροφή για όσους θέλουν να διατηρήσουν τη γραμμή τους. Παράλληλα, οι βιταμίνες Α και C που περιέχει υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος, ενώ το λυκοπένιο φαίνεται ότι προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος – χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι μπορούμε να παραλείψουμε το αντηλιακό.

Τέλος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», το ακαδημαϊκό περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών, ο χυμός του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μυϊκού πόνου και του καρδιακού ρυθμού αποκατάστασης μετά από μια κουραστική μέρα θαλάσσιων σπορ.

Το πιο «σέξι» φρούτο

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Fruit and Vegetable Improvement Center του Πανεπιστημίου A&M’s στο Τέξας, ένα συστατικό που περιέχει το καρπούζι, η κιτρουλίνη, μπορεί να αυξήσει τις επιδώσεις σας στο κρεβάτι, προκαλώντας χαλάρωση στα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ροή του αίματος και να βελτιώνεται η κυκλοφορία.

«Έρωτας με την πρώτη ματιά»

Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο καρπούζι; Αφιερώστε χρόνο για να το «επιθεωρήσετε» διεξοδικά κοιτάζοντάς το και γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές του.

Αναζητήστε ορατά κοψίματα, βαθουλώματα, μαλακά σημεία, καθώς μπορεί να υποδηλώνουν ότι είναι υπερώριμο.

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε την «κοιλιά» του καρπουζιού – το μέρος με το οποίο το φρούτο ακουμπούσε στο χωράφι, μέχρι να κοπεί. Στα ώριμα καρπούζια, αυτό το σημείο έχει κίτρινο χρώμα. Αντίθετα, τα πιο άγουρα καρπούζια τείνουν να είναι πιο άσπρα σε αυτό το σημείο.

Τα… ετερώνυμα έλκονται

Ταιριάξτε το γλυκό καρπούζι με ένα αλμυρό τυρί, όπως η φέτα και ένα πικάντικο φυλλώδες λαχανικό, όπως η ρόκα.