Ο Μεσογειακός τρόπος ζωής εξυμνείται παγκοσμίως για τα ευεργετικά του οφέλη, καθώς μας βοηθάει να ζούμε περισσότερο και καλύτερα, και μπορούμε να δούμε το γιατί. Οι ζωές όλων όμως, γίνονται ολοένα και πιο πολυάσχολες και γεμάτες στρεσογόνες καταστάσεις. Ομολογουμένως μπορεί να είναι δύσκολο να μειώσουμε ταχύτητα και να απολαύσουμε τις απλές χαρές της ζωής, όπως τον ήλιο, την θάλασσα και τα πεντανόστιμα αλλά θρεπτικά φαγητά που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή.

Θα πίστευε κανείς ότι για τους λαούς που βρίσκονται στη Μεσόγειο, ο Μεσογειακός τρόπος ζωής είναι απλώς η καθημερινότητα τους, η μόνη τους επιλογή, όμως γνωρίζουμε καλά πως αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Ο τρόπος που επιλέγουμε να ζήσουμε ωστόσο είναι στο χέρι μας κι ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα, μπορούμε να προσπαθήσουμε να τον αλλάξουμε. Το πρώτο βήμα για την αλλαγή είναι να αναγνωρίσουμε ότι την χρειαζόμαστε και στη συνέχεια να κάνουμε ότι μπορούμε για να την φέρουμε.

Πριν όμως δούμε όλες τις αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε προς όφελός μας, ας δούμε πρώτα…

Γιατί είναι ιδανικός ο Μεσογειακός τρόπος ζωής;

Πίσω από την πεποίθηση αυτή, υπάρχουν πολλές έρευνες που επιβεβαιώνουν τα πολλά του οφέλη. Η Μεσογειακή διατροφή για παράδειγμα, δίνει έμφαση στα “καλά” λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και τις αντιφλεγμονώδεις τροφές οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και του εμφράγματος. Συνδέεται επίσης με μειωμένα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου.

Ένα ακόμη κομμάτι του τρόπου ζωής των λαών της Μεσογείου είναι η κοινωνικοποίηση και οι ισχυροί δεσμοί, οι οποίοι μειώνουν τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους συνδυαστικά με την ποιοτική διατροφή.

Πώς να τον ακολουθείς πάντα και παντού

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μπορεί να μας κάνουν να ξεχάσουμε πώς να ακολουθούμε τον Μεσογειακό τρόπο ζωής, ωστόσο οι μικρές αλλαγές θα κάνουν τη διαφορά ξεκινώντας από την…

Διατροφή

Απέφυγε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Αντ’αυτού επέλεξε φρούτα και λαχανικά της εποχής και μαγείρευε σπίτι όποτε είναι δυνατόν. Η βάση της Μεσογειακής διατροφής είναι τα τρόφιμα ολικής άλεσης, τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια και το ελαιόλαδο. Όλα αυτά τα τρόφιμα παρέχουν στον οργανισμό αντιφλεγμονώδεις ενώσεις οι οποίες υποστηρίζουν την μακροζωία.

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής υποστηρίζει την διαισθητική διατροφή ενώ μας προτείνει να παίρνουμε το χρόνο μας για να απολαμβάνουμε συνειδητά τα γεύματά μας μαζί με καλή παρέα, όποτε είναι δυνατό. Με τους τρόπους αυτούς μειώνεται στο στρες και βελτιώνεται η ψυχική υγεία ενώ προσλαμβάνουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ξεκινώντας από τις αλλαγές στην διατροφή ακολουθούν οι αλλαγές στην…

Άσκηση

Είτε είναι το κολύμπι στα νερά της Μεσογείου, είτε το περπάτημα μέχρι το σούπερ μάρκετ, η άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μεσογειακού τρόπου ζωής. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να περνάς αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο, σημαίνει όμως να εντάσσεις στην καθημερινότητα σου ακόμη και ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα, η γιόγκα, η κηπουρική ακόμη και ο χορός στο σπίτι όταν δεν σε βλέπει κανείς. Με τον τρόπο αυτό θα σπάσεις τη ρουτίνα της καθιστικής ζωής, ειδικά αν η δουλειά σου είναι γραφείου.

Και αφού εντάξαμε και την άσκηση στη ζωή μας τώρα ας δούμε τι συμβαίνει με την…

Έκθεση στον ήλιο

Παρόλο που οι περισσότερες ημέρες του χρόνου φωτίζουν την χώρα μας, συχνά ξεχνάμε να τον εκμεταλλευτούμε. Για αυτό από σήμερα κιόλας, προσπάθησε να βγαίνεις  για μερικά λεπτά στον ήλιο. Φρόντισε όμως, να αποφύγεις την έκθεση τις ώρες της ημέρας που είναι πιο δυνατός και φυσικά, να φορέσεις αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα με μεγάλο δείκτη προστασίας.

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδέεται με μια ποικιλία χρόνιων προβλημάτων υγείας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχεις τα επίπεδα της βιταμίνης D τακτικά.

Ποιο είναι το τελευταίο βήμα που έχεις να κάνεις; Απλά να βάλεις σε προτεραιότητα λίγο…

Χρόνο με τον εαυτό σου

Είναι απαραίτητο να έχεις μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Άφησε στην καθημερινότητα σου χρόνο για τα χόμπι σου, για να περάσεις λίγο χρόνο έξω και να απολαύσεις τη φύση, ακόμη και αν είναι τα δέντρα στο πάρκο δίπλα στο σπίτι σου. Βάλε σε προτεραιότητα την ξεκούραση σου, αλλά δοκίμασε και πρακτικές συνειδητότητας, που θα κρατήσουν το στρες μακριά και θα ενισχύσουν την καλή σου διάθεση.