Το καλοκαίρι απολαμβάνουμε τη ξεγνοιασιά και τη φύση, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να ξεκινήσουμε νέες δραστηριότητες που  ωφελούν το σώμα, τον νου και γενικότερα την υγεία μας. Η Ελλάδα φημίζεται για τις θάλασσες και τις ακτές της, οι οποίες αγγίζουν το εντυπωσιακό μήκος των 13.676 χιλιομέτρων. Τα υδάτινα σπορ μπορεί να γίνουν μια μοναδική ευκαιρία αναψυχής, άσκησης και χαλάρωσης. Τόσο στο Ιόνιο, όσο και στο Αιγαίο, οι θάλασσες κρύβουν φυσιολατρικούς θησαυρούς, ενώ τα ήρεμα νερά τους ενδείκνυνται για ελεύθερη κατάδυση.

Η εμπειρία της ελεύθερης κατάδυσης

Πρόκειται για ένα άθλημα που ασκεί ιδιαίτερη γοητεία καθώς φανερώνει έναν αλλοτινό, καλά κρυμμένο κόσμο. Ο βυθός αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο… σπηλιές, φαράγγια, έμβια όντα, σπάνια θαλάσσια χλωρίδα και ναυάγια. Η ελεύθερη κατάδυση απαιτεί μόνο τη χρήση του αέρα από τους πνεύμονες του δύτη. Μιλήσαμε με τη Χριστιάνα Μαντά, πιστοποιημένη SSI εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης, η οποία και μας εισήγαγε στα ιδιαίτερα μυστικά και στην ομορφιά του σπορ.

Σε ποιους απευθύνεται η ελεύθερη κατάδυση

Σε όλους όσοι αγαπούν τη θάλασσα και θέλουν να ζήσουν μια διασκεδαστική εμπειρία κατάδυσης χρησιμοποιώντας μόνο την αναπνοή τους.

Οφέλη

Βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, δυναμώνει τους αναπνευστικούς μυς και τους πνεύμονες και τονώνει τη φυσική κατάσταση και την ευελιξία. Βελτιώνει τη σχέση του ασκούμενου με το σώμα του και την επίγνωση των αισθήσεών του ενισχύοντας τη συγκέντρωση. Μπορεί να παρομοιαστεί με μια συνεδρία γιόγκα, όπου η αναπνοή και η χαλάρωση αποτελούν τα πρώτα βασικά βήματα.

Ασφάλεια

Παρακολουθώντας ένα σχολείο ελεύθερης κατάδυσης, εξοικειώνεστε με το σπορ, τη θεωρητική γνώση καθώς και με τις βασικές προφυλάξεις. Μαθαίνετε να τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας και το σύστημα κατάδυσης σε ζευγάρι. Η θάλασσα απαιτεί σεβασμό και οι κανόνες είναι σημαντικοί για μια ασφαλή περιήγηση στον κόσμο του βυθού. Αποφύγετε την κατάδυση τις ημέρες με πολύ αέρα ή μεγάλα κύματα ή σε θάλασσες με ρεύματα. Μην καταδύεστε σε σπήλαια και σε διαύλους των πλοίων. Τέλος, μην κάνετε ελεύθερη κατάδυση μόνοι σας, αλλά πάντα με τη συνοδεία ενός εκπαιδευτή ή ενός ελεύθερου δύτη του επιπέδου σας.

Πού θα κάνετε ελεύθερη κατάδυση

Ζούμε σε μια χώρα που έχει ασφαλείς θάλασσες και ήρεμα νερά με καλή θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει πως τα περισσότερα μέρη είναι κατάλληλα για ελεύθερη κατάδυση. Στην Αττική, προσεγγίστε τα δεύτερα λιμανάκια στη Βουλιαγμένη με το λεγόμενο «πηγάδι», μια τρύπα στον πάτο της θάλασσας στα 10 μέτρα βάθος που δίνει ακόμα 20 μέτρα βάθος, άρα σύνολο 30 μέτρα, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή. Ένα ακόμα φημισμένο σημείο για καταδύσεις είναι η Αμοργός, όπου γυρίστηκε και η ταινία «Απέραντο γαλάζιο». Η Καλαμάτα και ο Μεσσηνιακός κόλπος είναι ιδανικοί προορισμοί γιατί δεν υπάρχει αέρας και τα νερά είναι ήρεμα. Εκεί διεξάγεται φέτος και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης. Παρόμοιες συνθήκες έχουμε και στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, όπου λαμβάνει χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ελεύθερης Κατάδυσης Authentic Big Blue West Ionian Edition τα τελευταία χρόνια. Στην Αλόννησο θα εξερευνήσετε το θαλάσσιο πάρκο, ενώ στη Ζάκυνθο θα καταδυθείτε παρέα με θαλάσσιες χελώνες.

Τι κερδίζετε κάνοντας σπορ στο νερό

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στο Universitat Autònoma de Barcelona αλλά και τους λάτρεις, τα υδάτινα σπορ προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για το νου και το σώμα βελτιώνοντας την υγεία του οργανισμού συνολικά. Εμπιστευτείτε το νερό και τις δυνάμεις σας, και ανταποδοτικά θα λάβετε ψυχική ευεξία, ενδυνάμωση, τόνωση, καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων και κοινωνική αλληλεπίδραση. Επιπλέον, οι καταπραϋντικές ιδιότητες του νερού θα αυξήσουν τα επίπεδα της ενέργειάς σας, ενώ η έντονη άσκηση και η προσπάθεια να κρατηθείτε στην επιφάνεια και να διατηρήσετε την ισορροπία σας θα οδηγήσουν στην έκκριση αδρεναλίνης, σεροτονίνης και ντοπαμίνης εμφυσώντας σας μια θετική στάση για τη ζωή και μια πιο αισιόδοξη αντίληψη για τον κόσμο γύρω σας.