Η νυχτερινή διασκέδαση έχει συνδεθεί με το αλκοόλ, ενώ αρκετός κόσμος τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να φτιάχνει τα αγαπημένα του κοκτέιλ και στο σπίτι, για να χαλαρώσει μετά από μια κουραστική μέρα. Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, ένα δροσερό κοκτέιλ τα ζεστά βράδια, παρέα με ένα βιβλίο, μια ταινία ή με φίλους μπορεί να φαντάζει σαν όαση για μερικούς.

Είναι, όμως, καλό για την υγεία σας να πίνετε κοκτέιλ κάθε μέρα; Ακόμα και αν προσθέτετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο αγαπημένο σας, αυτό δεν το μετατρέπει σε μια υγιεινή επιλογή. Αν, λοιπόν, απολαμβάνετε κοκτέιλ πολύ συχνά, καλό είναι να γνωρίζετε τις παρακάτω επιπτώσεις και να αλλάξετε συνήθειες.

Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει την καρδιά σας

Μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι το αλκοόλ δεν ωφελεί την υγεία και την καρδιά σας. Η μελέτη του European Heart Journal (με τη συμμετοχή 107.485 ατόμων σε διάστημα 14 ετών), διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μόνο 12 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα (περίπου ένα τυπικό ποτό) συσχετίστηκε με 16% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Η κολπική μαρμαρυγή, μάλιστα, αυξάνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με το American Heart Association. Και αν κάποιοι δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο λόγω της συνολικής καλής τους υγείας, δεν συμβαίνει το ίδιο για τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν εθισμό στο αλκοόλ, εκείνους που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα ή έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο

Μπορεί να σκέφτεστε ότι ένα κοκτέιλ θα σας χαλαρώσει και θα σας βοηθήσει τελικά να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι με τα καθημερινά κοκτέιλ θα μειώσετε την ποιότητα του ύπνου σας. Μια μελέτη στο JMIR Mental Health υποστηρίζει ότι ένα ή δυο ποτά πριν από τον ύπνο διαταράσσουν το νευρικό σύστημα και μειώνουν την ικανότητα του σώματός σας να χαλαρώνει.

Οδηγεί στην αύξηση βάρους

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν το βάρος σας σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, αν θέλετε να χάσετε βάρος, το να προσθέτετε τόσες πολλές θερμίδες μέσω της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ δεν βοηθάει και μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2021, που αφορούσε ενήλικες στην Ισπανία, διαπίστωσε ότι ένας από τους προγνωστικούς παράγοντες αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID-19 ήταν η κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και μετατρέπεται πολύ εύκολα σε λίπος. Επιπλέον, τα περισσότερα κοκτέιλ, με τα σιρόπια και το συνδυασμό των ποτών, είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Αυξάνει τον πιθανό κίνδυνο για διάφορα είδη καρκίνων

Σύμφωνα με ένα επιστημονικό άρθρο του 2020 στο JAMA, 87.000 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου, του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων ειδών. Ακόμη και ένα ή δύο ποτά την ημέρα δεν είναι αθώα. Με βάση αυτά τα ανησυχητικά δεδομένα, το  Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο συνιστά την αποχή από το αλκοόλ για την πρόληψη του καρκίνου.

Συμπερασματικά, καλό είναι να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ στην καθημερινότητά σας. Αν επιθυμείτε να χαλαρώσετε, μπορείτε να φτιάξετε ένα δροσερό χυμό, ένα παγωμένο βοτανικό ρόφημα ή ένα νοστιμότατο και δροσιστικό mocktail χωρίς αλκοόλ. Αν δεν μπορείτε να βγάλετε τελείως το αλκοόλ από τη ζωή σας, να θυμάστε το μέτρο, γιατί η τακτική και πολλές φορές καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία σας.