Η σύγχρονη κοινωνία μας ωθεί σε μια διαρκή και εξουθενωτική αναζήτηση του ιδανικού και του τέλειου σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Το ίντερνετ και τα social media επιδεινώνουν αυτό το αδιάκοπο κυνήγι προκαλώντας τον τρομακτικό και στρεσογόνο φόβο του να «χάσουμε» κάτι, το γνωστό FOMO (Fear of Missing Out). Αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε συνεχώς ματαιωμένοι, άδειοι και πολύ μακριά από το «ιδανικό», συνεχώς ανικανοποίητοι. Όλες αυτές οι πληροφορίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι περιττές, μας βάζουν σε μια διαδικασία να πρέπει να αλλάζουμε συνεχώς με την προσδοκία να γίνουμε κάτι άλλο… κάτι καλύτερο. Αυτό, φυσικά, είναι μια ουτοπία με πολύ άσχημες επιπτώσεις για την ψυχολογία του ατόμου. Τι είναι το JOMO και πώς θα μας βοηθήσει;

Αποδεσμεύστε τον εαυτό σας από το κυνήγι της τελειότητας- Καλωσορίστε στη ζωή σας το JOMO

Όσο, όμως, οι άνθρωποι ενημερώνονται και κάνουν θεραπεία, εκπαιδεύονται και καλλιεργούνται, αντιλαμβάνονται ότι αυτό το ατέρμονο κυνήγι του «γίγνεσθαι» οδηγεί στη δυστυχία. Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας είναι αυτή που σε κάθε στιγμή της ζωής μας δημιουργεί ευφορία. Αυτά που προβάλλουν τα social media, ακόμα και οι τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες, είναι κατά βάση εξιδανικευμένες εκδοχές της πραγματικότητας. Ο τέλειος σύντροφος, η τέλεια δουλειά, το τέλειο σπίτι, το τέλειο πάρτι η τέλεια ψυχολογία και γενικότερα η προβολή του ιδανικού και αψεγάδιαστου είναι ψέμα που δεν χρειάζεται να καταναλώνετε. Μην γεμίζετε τον εαυτό σας με άγχος και απογοήτευση, στην περίπτωση που δεν μπορείτε να κατακτήσετε όλα τα «τέλεια». Μην μπαίνετε στο τρομακτικό παιχνίδι του να συγκρίνεστε με τους άλλους. Δεν σημαίνει ότι πάντα κάπου υστερείτε ή ότι δεν προσπαθείτε αρκετά. Η ζωή είναι μακράν πιο πολύπλοκη και στηρίζεται στον μοναδικό χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. Είναι καιρός να χαλαρώσετε και να ανακαλύψετε τη χαρά του να χάσετε πληροφορίες, γεγονότα και επίπλαστους στόχους που δεν σας ενδιαφέρουν πραγματικά. Καλωσορίστε στη ζωή σας το JOMO (Joy of Missing Out).

Η χαρά του ταξιδιού…

Όλα ξεκινούν από τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Δυστυχώς, η κοινωνία δεν μας έχει μάθει να ζούμε και να απολαμβάνουμε το τώρα. Αντιθέτως μας γαλουχεί να κυνηγάμε το επόμενο, το μετά, το καλύτερο… Ωστόσο, αυτό διαστρεβλώνει την αληθινή εικόνα για τη ζωή μας και δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα σαν κάτι να λείπει.

Μήπως, όμως, είναι καιρός να αλλάξετε τα κριτήρια και την οπτική σας; Αντί να στοχεύετε συνεχώς στο μετά και το επόμενο, σταματήστε και αναγνωρίστε την τρέχουσα κατάστασή σας. Δείτε τι έχετε, πόσα έχετε πετύχει και απολαμβάνετε. Νιώστε ευγνώμονες και ικανοποιημένοι. Αν αυτό γίνει συνήθεια, δεν θα αισθάνεστε άδειοι ή ότι κάτι σας λείπει. Μπορεί να συμβεί κι αυτό, αλλά θα πρέπει όλα να ξεκινούν με μια αντικειμενική ματιά στα δεδομένα σας.

Τολμήστε να αγκαλιάσετε όσα έχετε και θα χαρείτε, επίσης, με όσα υποτίθεται ότι χάνετε (JOMO). Με το να αλλάξετε νοοτροπία δε σημαίνει ότι θάβετε και όλες τις επιθυμίες σας. Αντιθέτως, τις βλέπετε πιο καθαρά και ανεπηρέαστα από περιττά ερεθίσματα. Η νέα κατάστασης στη ζωή σας, θα σας βοηθήσει να εμβαθύνετε στις σχέσεις και να επικεντρώνεστε στη μαγεία της κάθε στιγμής.

Ταυτόχρονα, θα εκτιμήσετε περισσότερο τις δυνατότητές σας και τα μονοπάτια που σας αποκαλύπτει η ζωή. Τελικά, με αυτό τον τρόπο θα φτάσετε σε ένα σημείο που θα εστιάζετε σε όσα πράγματι ταιριάζουν σε εσάς και αποτελούν βαθιές σας επιδιώξεις. Μόνο όταν «διώξετε» τις εξωγενείς καταστάσεις, θα στραφείτε προς τα μέσα, εξερευνώντας τις τεράστιες –τελείως δικές σας- και ατελείς δυνατότητες. Αφαιρέστε βάρος, ξεκινώντας από τα social media, το ίντερνετ και το περιβάλλον σας. Εστιάστε σε περιεχόμενο και ανθρώπους που ενθαρρύνουν την προσωπική σας ανάπτυξη και την ευεξία σας. Σταματήστε να προσπαθείτε να «γίνετε» κάτι νέο, κάτι άλλο και ξεκινήστε να ζείτε.