Έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι θα σταματήσεις να τρως φαγητό απ’έξω αλλά και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο η ζωή δεν τα φέρνει πάντοτε όπως τα προγραμματίζουμε και μερικές φορές μπορεί να καταναλώσουμε και γεύματα που δεν έχουμε ετοιμάσει οι ίδιοι με πλήρη προσοχή και επίγνωση των υλικών που χρησιμοποιήσαμε.

Φυσικά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ακόμη όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, μπορεί να φας απ’έξω, καθώς το φαγητό αποτελεί και κομμάτι της κοινωνικής σου ζωής, η οποία δεν πρέπει να γίνει θυσία οποιασδήποτε διατροφής. Θυμήσου ότι δεν θα σε βλάψει να καταναλώσεις κάποιο γεύμα το οποίο δεν είναι τόσο θρεπτικό και φιλικό για αδυνάτισμα. Αλλά αν δεν θέλεις να “χαλάσεις” τη διατροφή σου, έχουμε να σου προτείνουμε μερικούς τρόπους ώστε το φαγητό απ’έξω να προσαρμόζεται στις ανάγκες σου.

Διάλεξε μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης

Δώσε προτεραιότητα σε μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο στη σχάρα ή ψητό ψάρι αντί για επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα και μπέικον. Αν θέλεις ένα γεύμα λίγο πιο ελαφρύ, που θα σου δώσει έξτρα ενέργεια, καλύτερα να επικεντρωθείς στην άπαχη πρωτεΐνη.

Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με έρευνα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων επεξεργασμένου κρέατος σε τακτική βάση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου.

Συμπεριέλαβε φυτικές ίνες στο φαγητό απ’έξω

Από το γεύμα σου καλό είναι να μην λείπουν λαχανικά και γενικά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο, τα οποία συνδέονται με την ομαλότερη πέψη και τη συνολική υγεία.

Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα από την άλλη, τείνουν να είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και υψηλά σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, επειδή κατασκευάζονται για να είναι εξαιρετικά εύγευστα. Έτσι, δίνοντας προτεραιότητα στις φυτικές ίνες στο γεύμα σου, θα τρως φυσικά λιγότερα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα ενώ θα εντείνεται και το αίσθημα κορεσμού.

Σκέψου τις ανάγκες σου

Όταν αποφασίζεις τι θα παραγγείλεις, είναι σημαντικό να σκεφτείς ποιες είναι οι διατροφικές σου ανάγκες αλλά και τι θα κάνεις μέσα στην ημέρα. Αν πρόκειται για παράδειγμα, να κάτσεις σε ένα γραφείο τις περισσότερες ώρες, ίσως επιλέξεις μια σαλάτα με μια άπαχη πρωτεΐνη. Λίγο πριν την γυμναστική σου, ίσως να θέλεις να συμπεριλάβεις περισσότερους υδατάνθρακες για μια ενεργειακή ώθηση. Επίσης προτίμησε να προσθέσεις στη σαλάτα σου ελαιόλαδο, αντί για άλλες σάλτσες οι οποίες πιθανόν να είναι γεμάτες συντηρητικά και “κενές” θερμίδες.