Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε πρωτεΐνη; Πιθανόν ζωικές τροφές, όπως κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη. Μπορεί να σας έρχονται στο μυαλό και μερικά τρόφιμα που σας προσφέρουν φυτική πρωτεΐνη, όπως σόγια, όσπρια, ξηροί καρποί.

Αυτό που πιθανόν να μην σκέφτεστε με ευκολία να είναι τα…φρούτα, τα οποία μπορεί να είναι μια υποτιμημένη πηγή φυτικής πρωτεΐνης και μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε πρωτεΐνες στη διατροφή σας.

Μπορείτε να λάβετε φυτική πρωτεΐνη από τα φρούτα;

Μπορείτε! Ενώ είναι αλήθεια ότι τα φρούτα έχουν γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα όπως το κρέας, τα φασόλια ή οι ξηροί καρποί, υπάρχουν ορισμένα φρούτα που έχουν ελαφρώς υψηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition αναφέρει ότι η περιεκτικότητα των φρούτων σε πρωτεΐνες δεν είναι επαρκής για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της εξέλιξης, ωστόσο είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μια ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες.

Τα φρούτα με την περισσότερη φυτική πρωτεΐνη

Αβοκάντο

Μπορεί να μην φημίζεται για την περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη, αλλά μια κούπα αβοκάντο, περιέχει περίπου 2.92γρ. πρωτεΐνης. Το αβοκάντο είναι περισσότερο γνωστό για την πλούσια περιεκτικότητά του σε καλά λιπαρά, ιδίως μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι καλά για την υγεία της καρδιάς. Προσφέρει επίσης μια καλή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμίνες Ε και Κ και αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μαύρα βατόμουρα

Μια κούπα γεμάτη μαύρα βατόμουρα σας πρσφέρουν περίπου 2γρ. πρωτεΐνης. Είναι ακόμη πλούσια σε βιταμίνη C και Κ, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα, μέσα στο smoothie σας, ή το γιαούρτι σας.

Ακτινίδια

Μια κούπα ακτινίδια σας προσφέρουν απλόχερα 1.91γρ. πρωτεΐνης ενώ είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Έτσι καταναλώνοντας ένα ακτινίδιο όχι μόνο αυξάνετε την πρόσληψη σε πρωτεΐνη, αλλά επίσης βοηθάτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την συνολική σας υγεία.

Πορτοκάλια

Τα αγαπάμε για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αλλά ήρθε η ώρα να τα αγαπήσουμε και για το γεγονός ότι περιέχουν 1.69γρ. πρωτεΐνης, ανά κούπα. Αν θέλετε λοιπόν να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να βοηθήσετε το δέρμα σας αλλά και να καταναλώσετε λίγη ακόμη πρωτεΐνη, τότε επιλέξτε να εντάξετε το πορτοκάλι στη διατροφή σας.

Βερίκοκα

Το μικρό πορτοκαλί φρούτο είναι θαυματουργό, καθώς μια κούπα από βερίκοκα προσφέρουν 2.31γρ. πρωτεΐνης και γενναιόδωρη ποσότητα βιταμίνης Α και C αλλά και διαιτητικές ίνες. Τα οφέλη των βερίκοκων περιλαμβάνουν καλύτερη υγεία των ματιών και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ προάγουν επίσης την καλύτερη υγεία του δέρματος.

Μπανάνες

Μια κούπα από κομμένη μπανάνα μπορεί να σας προσφέρει 1.64γρ. πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα είναι μια πολύ καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C, B6 και φυτικών ινών. Ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία, την πέψη και τα επίπεδα ενέργειας.

Ροδάκινα

Το ζουμερό φρούτο προσφέρει 1.41γρ. πρωτεΐνης, ανά κούπα. Επίσης τα ροδάκινα περιέχουν βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες, καθώς και αντιοξειδωτικά. Συμβάλλουν στην προώθηση της υγιούς πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι επίσης εξαιρετικά για το δέρμα μας.

Κεράσια

Ένα φλιτζάνι κεράσια, χωρίς κουκούτσια, περιέχει περίπου 1,63γρ. πρωτεΐνης. Τα κεράσια είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά και περιέχουν επίσης βιταμίνες Α και C, καθώς και φυτικές ίνες. Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, μειώνουν τις φλεγμονές και βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.

Σμέουρα

Τα σμέουρα προσφέρουν περίπου 1,48γρ. πρωτεΐνης ανά κούπα. Τα σμέουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και Κ, ενώ διαθέτουν και διάφορα αντιοξειδωτικά. Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, να αναμειχθούν σε γιαούρτι ή smoothies ή να χρησιμοποιηθούν ως επικάλυψη για δημητριακά και επιδόρπια.

*Επειδή η πρωτεΐνη στα φρούτα δεν έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του οργανισμού, να συμβουλεύεστε πάντα τον διατροφολόγο σας για τους συνδυασμούς τροφίμων έτσι ώστε να έχετε ένα εξατομικευμένο και ισορροπημένο πλάνο διατροφής.