Όλοι οι άνθρωποι βρίσκουμε ενδιαφέρον σε διαφορετικά πράγματα και διασκεδάζουμε με μοναδικούς τρόπους. Ένας κοινός τρόπος διασκέδασης είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια, που όλοι έχουμε συνδέσει με βραδιές με φίλους ή με παιδικά χρόνια γεμάτα χαρές και τσακωμούς. Καθώς φαίνεται όμως μερικά άτομα προτιμούν τα επιτραπέζια παιχνίδια περισσότερο από άλλα και το στοιχείο που μπορεί να επηρεάζει την προτίμηση αυτή ίσως είναι…ο αυτισμός.

Τη σχέση αυτή θέλησε να διερευνήσει η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ και το Πανεπιστήμιο Edge Hill στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ομάδα διεξήγαγε πέντε ξεχωριστές αναλύσεις για να εξετάσει πόσο δημοφιλή είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια στα άτομα του φάσματος του αυτισμού καθώς και το είδος της εμπειρίας που τους προσφέρουν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι λάτρεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών βρίσκονται πιο συχνά στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Συγκεκριμένα σε μια έρευνα σε 1.603 παίκτες, το 7% ήταν αυτιστικοί, αν και οι αυτιστικοί αποτελούν περίπου το 1% του συνολικού πληθυσμού. Σε συνεντεύξεις που ακολούθησαν τον ερευνών, τα άτομα με αυτισμό δήλωσαν ότι μέσα από τα επιτραπέζια παιχνίδια μειώνουν το κοινωνικό άγχος τους, το οποίο είναι πολύ συχνό μεταξύ των ατόμων με αυτισμό. Υπάρχει μια αυστηρή δομή στα επιτραπέζια παιχνίδια, η οποία απαιτεί λιγότερη κουβέντα, γεγονός που είναι καθησυχαστικό για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα.

Οι ερευνητές στην συνέχεια θέλησαν να μάθουν το γιατί.

Στην έρευνα οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα ομαδικό επιτραπέζιο με λέξεις και παροχή στοιχείων, ένα με παροχή στοιχείων και εικόνες και μερικά παιχνίδια κοιωνικής εξαπάτησης, όπου σκοπός τους είναι να αποκρύψεις την ταυτότητα σου από τους άλλους παίκτες.

Οι κανόνες και η δομή των παιχνιδιών είναι “τόσο διεγερτικοί όσο και ανακουφιστικοί” για τους παίκτες, ανέφεραν οι ερευνητές, βασιζόμενοι σε συνεντεύξεις με χομπίστες παίκτες επιτραπέζιων παιχνιδιών με διάγνωση αυτισμού. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μελέτη παρέχει περισσότερες πληροφορίες που αποτελούν αποδείξεις του τρόπου με τον οποίο τα αυτιστικά άτομα βυθίζονται σε ενδιαφέροντα που παρέχουν μια αίσθηση επίτευξης και προβλεψιμότητας. Τα επιτραπέζια παιχνίδια αποτελούν παράλληλα μια πρόκληση αλλά και μια πηγή δύναμης για τα άτομα με αυτισμό.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μικρές ομάδες αυτιστικών ατόμων καθώς έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια ανακαλύπτοντας οφέλη όσον αφορά την οικοδόμηση ανεξαρτησίας και αυτοπεποίθησης μεταξύ των παικτών, καθώς και τη βοήθεια στη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Μέσα από αυτή την έρευνα αλλά και από μελλοντικές, μπορούμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών για τα άτομα με αυτισμό αλλά και τους τρόπους που μπορούν να τους βοηθήσουν όσο διασκεδάζουν.