Όλοι την ποθούν και θέλουν να μάθουν πώς θα την αποκτήσουν, άλλοι αφιερώνουν τη ζωή τους σε αυτή την αναζήτηση και όσοι λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει, μάλλον θα λένε ψέματα. Για ποια μιλάμε; Μα φυσικά για την μακροζωία. Μπορεί ορισμένοι να πιστεύουν ότι το μυστικό της βρίσκεται σε ακριβά ροφήματα ή σε ειδικές επεμβάσεις αλλά μάλλον δεν είναι έτσι.
Φαίνεται πως ο δρόμος προς τη μακροζωία είναι μάλλον πιο κοινότυπος και απλός. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι άλλος από την γυμναστική!
Ενώ γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους οι διάφορες μορφές άσκησης μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο, οι έρευνες που συνδέουν την γυμναστική με την μακροζωία όλο και αυξάνονται.
Οι μορφές άσκησης που προάγουν τη μακροζωία
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, μελέτησε δεδομένα για περίπου 9.000 συμμετέχοντες για περισσότερα από 25 χρόνια. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με την συμμετοχή τους σε διάφορα αθλήματα όπως το τέννις, το ποδόσφαιρο, την ποδηλασία, την καλλισθενική γυμναστική, το κολύμπι, το τρέξιμο. Ο στόχος των ερευνητών ήταν να κατανοήσουν με ποιο τρόπο κάθε άθλημα επηρέαζε το προσδόκιμο ζωής των ατόμων.
Όλα τα άτομα που γυμναζόντουσαν είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, από όσους έκαναν μια καθιστική ζωή, αλλά συγκεκριμένα αθλήματα είχαν μεγαλύτερα οφέλη. Κατά μέσο όρο όσοι έπαιζαν τέννις ζούσαν 9,7 χρόνια περισσότερα, μπάντμιντον 6,2 χρόνια, ποδόσφαιρο 4,7 χρόνια και όσοι έκαναν ποδήλατο 3,7, κολύμβηση 3,4 και τρέξιμο 3,2 χρόνια.
Μια δεύτερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open εξέτασε δείγμα από 272.550 ενήλικες για 12 χρόνια. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη μορφή της άσκησης που έκαναν, αν συμμετείχαν για παράδειγμα σε κάποιο άθλημα με ρακέτες ή γκολφ, έαν έκαναν περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία αλλά και πόσο χρόνο εβδομαδιαίως αφιέρωναν στις δραστηριότητες αυτές.
Οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι όλες οι μορφές άσκησης μείωναν τη θνησιμότητα και τις παθήσεις που οδηγούν σε αυτή, όπως ο καρκίνος. Πιο συγκεκριμένα αποδείχθηκε ότι το τρέξιμο και τα αθλήματα με ρακέτες είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση σε αυτούς τους δύο παράγοντες, με τον αντίκτυπο να είναι πιο έντονος σε ένα “μέτριο” επίπεδο δραστηριότητας, περίπου μία έως δύο ώρες εβδομαδιαίως για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Μάλιστα, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής σε δραστηριότητες υψηλότερης έντασης, όπως το τρέξιμο και το κολύμπι είχαν στην πραγματικότητα ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με τα άτομα με μέτρια συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες.
Πώς θα βρεις την καλύτερη άσκηση για εσένα
Ο γενικός κανόνας είναι ότι μια άσκηση που συνδυάζει τη σωματική δραστηριότητα αλλά και την εγκεφαλική έχει καλύτερη επίδραση στην υγεία του ατόμου και στην φυσική του κατάσταση. Επιπλέον, φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμη η άσκηση σε μέτρια επίπεδα έντασης παρά σε διαρκή υψηλά επίπεδα. Προτού ξεκινήσεις να ασχολείσαι με κάποιο άθλημα με ρακέτες ή με το τρέξιμο βεβαιώσου ότι έχεις πρώτα ένα βασικό επίπεδο φυσικής κατάστασης, ώστε να μπορείς να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις αυτών των δραστηριοτήτων. Απέφυγε να κάνεις πάρα πολλά και πολύ σύντομα, καθώς αποτελεί κοινή συνταγή για τραυματισμούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για δραστηριότητες όπως το τένις, το padel και το ποδόσφαιρο που εμπλέκουν ολόκληρο το σώμα και το κινούν προς διάφορες κατευθύνσεις.
Αν σου αρέσει κάποιο από αυτά τα αθλήματα τέλεια, αν πάλι όχι, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι, αρκεί να θυμάσαι ότι όλες οι μορφές άσκησης, ακόμη και το περπάτημα μπορούν να σου προσθέσουν μερικά χρόνια ζωής.