Οι άνθρωποι που δεν μπορώ να καταλάβω είναι εκείνοι που δεν αγαπούν τον καφέ. Στα δικά μου μάτια φαντάζουν εξωγήινοι, καθώς για εμένα ημέρα χωρίς καφεΐνη, μοιάζει με εφιάλτη. Όπως φαίνεται όμως η προτίμηση για τον καφέ δεν είναι απλώς θέμα γούστου, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τα γενετικά χαρακτηριστικά μας.

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychopharmacology ρίχνει φως στον τρόπο που η γενετική μας σύσταση σχετίζεται με τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 464.812 συμμετέχοντες, οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης. Επίσης παρείχαν γενετικά δεδομένα, δίνοντας δείγμα σάλιου. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μελέτες συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα για να εντοπίσουν συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την κατανάλωσή του.

Κληρονομικό χαρακτηριστικό η κατανάλωση καφέ;

Τα ευρήματα προκαλούν αρκετό ενδιαφέρον, με τους ερευνητές να φτάνουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό, πράγμα που σημαίνει ότι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν σημαντικά στην ποσότητα που καταναλώνουν τα άτομα.

Επίσης οι ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με βεβαιότητα συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την κατανάλωσή του, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που επηρεάζουν το πόσο γρήγορα μεταβολίζεται η καφεΐνη.

Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο πως τα γονίδια μας δεν είναι και το πεπρωμένο μας. Διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν πόσο καφέ πίνουμε σε καθημερινή βάση. Φυσικά μετά από μια ξάγρυπνη νύχτα η ανάγκη για κατανάλωση καφεΐνης είναι μεγαλύτερη ενώ αν είστε άρρωστοι μπορεί να μην θέλετε να πιείτε καφέ. Τα γονίδια και το περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν συνδυαστικά τις συνήθειες ενός ατόμου ως προς την κατανάλωση καφεΐνης.