Πώς προστατεύουμε τα αφτιά μας

Καλό είναι, προτού ξεκινήσουμε τις διακοπές μας και κυρίως τα μπάνια και τις βουτιές, να επισκεφθούμε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για να καθαρίσει τα αφτιά μας από την κυψελίδα (κερί). Kι αυτό γιατί, αν έχουμε κυψελίδα, είναι πολύ πιθανό να φουσκώσει εξαιτίας του νερού, με αποτέλεσμα να νιώθουμε έντονη ενόχληση. Θα πρέπει επίσης να προσέχουμε τις ωτίτιδες. Μία από τις συχνότερες καλοκαιρινές φλεγμονές είναι η εξωτερική ωτίτιδα, η οποία οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο που μπορεί να υπάρχει σε βρόμικες θάλασσες και κάνει την εμφάνισή της με πόνο στο αφτί και, μερικές φορές, παροδική μείωση της ακοής. Η θεραπεία για την αντιμετώπισή της είναι τοπική, δηλαδή ο γιατρός συνιστά καθαρισμό και ειδικές σταγόνες. Δεν είναι όμως απίθανο να χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις και αντιβίωση. Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι η μέση ωτίτιδα, για την οποία συχνά ευθύνονται οι βουτιές σε μεγάλο βάθος. Έτσι, αν είναι αποφραγμένη η ευσταχιανή μας σάλπιγγα και δεν εξισορροπείται η πίεση ανάμεσα στο αφτί και στη μύτη, μπορεί να μας απασχολήσει μια μέση ωτίτιδα, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε διάτρηση του τυμπάνου. Όταν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα (π.χ., σκολίωση διαφράγματος ή ύπαρξη πολυπόδων), ο κίνδυνος για την εμφάνισή της είναι μεγαλύτερος. Τα κύρια συμπτώματά της είναι ο πόνος και το βούλωμα, ενώ, αν προκληθεί διάτρηση τυμπάνου, τότε ο πόνος υποχωρεί και υπάρχει έκκριμα. Η θεραπεία είναι αποσυμφορητικά για τη μύτη και αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της φλεγμονής.

Από τι κινδυνεύουν τα μάτια μας

Μία από τις συχνότερες ενοχλήσεις το καλοκαίρι είναι ο ερεθισμός των ματιών, με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν, κάτι που συχνά οφείλεται στον ήλιο, ιδίως σε ανθρώπους με σχετική ευαισθησία. Ενδεχομένως όμως να είναι και σύμπτωμα επιπεφυκίτιδας, είτε μικροβιακής – που μπορεί να προήλθε από μολυσμένα νερά – είτε αλλεργικής. Στην πρώτη περίπτωση, τα μάτια μας τσούζουν και έχουν πολλές τσίμπλες, ενώ, στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα, δακρύζουν, μας προκαλούν φαγούρα και, σε κάποιες περιπτώσεις, συνυπάρχουν τσίμπλες. Θα μας βοηθήσει να τα πλένουμε συχνά με άφθονο νερό ή να κάνουμε κρύες κομπρέσες με βρασμένο νερό για να απομακρύνουμε και τυχόν τσίμπλες. Ο γιατρός, εκτός από τις πρακτικές αυτές συμβουλές, θα μας προτείνει κι ένα κολλύριο, ανάλογα με το είδος της επιπεφυκίτιδας.

Η καλύτερη πρόληψη

Για να προφυλάξουμε τα μάτια μας, δεν κολυμπάμε σε μολυσμένες θάλασσες. Αν, παρ’ όλα αυτά, έχουμε αμφιβολίες για την ποιότητα των νερών, φοράμε γυαλιά κολύμβησης και αποφεύγουμε τις βουτιές. Επίσης, πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και δεν τρίβουμε τα μάτια μας, ειδικά με βρόμικα δάχτυλα.

Φακοί επαφής & κολύμβηση

Όταν φοράμε φακούς επαφής, δεν κολυμπάμε σε καμία περίπτωση σε πισίνες, ούτε σε λίμνες ή ποτάμια γιατί τα μάτια μας απειλούνται από ένα μικρόβιο που λέγεται ακανθαμοιβάδα, βρίσκεται μόνο στο γλυκό νερό και δεν σκοτώνεται από το χλώριο. Τα συμπτώματά του είναι κοκκίνισμα των ματιών, έντονος πόνος και μείωση της όρασης και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από ειδικό καθώς είναι πολύ επικίνδυνο. Προκαλεί κερατίτιδες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην απώλεια του ματιού.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία.

Η λύση είναι να φοράμε μεγάλα γυαλιά ηλίου, που προστατεύουν τα μάτια, και η χρήση τεχνητών δακρύων χωρίς συντηρητικά, που μπορούμε να βάζουμε όσο συχνά θέλουμε.

Ευχαριστούμε τον δρα Δημήτριο Π. Μπεσίνη, χειρουργό-οφθαλμίατρο και τη Ζηνοβία Αλατζίδου, χειρουργό-ωτορινολαρυγγολόγο για τη συνεργασία.