Η υψηλή αρτηριακή πίεση – ειδικά η υψηλή διαστολική πίεση, όταν η καρδιά ξεκουράζεται μεταξύ των παλμών – συνδέθηκε με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο ημικρανίας στις γυναίκες, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Neurology, Δρ. Antoinette Maassen van den Brink από το Erasmus MC University Medical Center στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με το πώς η ημικρανία συνδέεται με καρδιαγγειακά συμβάντα όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή προσβολή και καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα δεν είχε γίνει εκτενής έρευνα για την σύνδεση της καρδιαγγειακής υγείας με την εμφάνιση ημικρανίας.

Οι γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ημικρανία

Στην μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 7.266 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 67 έτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη και οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση ημικρανίας. Το 15% των συμμετεχόντων είχε εμφανίσει στο παρελθόν ή την περίοδο της μελέτης ημικρανία. Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις.

Μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι γυναίκες με υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση φάνηκαν να έχουν 16% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία. Δεν βρέθηκαν συνδέσεις μεταξύ ημικρανιών και καρδιαγγειακών προβλημάτων στους άνδρες συμμετέχοντες στη μελέτη.

Επίσης δεν βρέθηκε σύνδεση με τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η μέγιστη πίεση στις αρτηρίες κατά τους καρδιακούς παλμούς. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης εξηγεί ότι το εν λόγω εύρημα συμφωνεί με την υπόθεση ότι η στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων σχετίζεται περισσότερο με την ημικρανία από οποιαδήποτε μειωμένη λειτουργία μεγαλύτερων αιμοφόρων αγγείων.

Ενώ η παρούσα μελέτη βρήκε μια συγκεκριμένη συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης διαστολικής αρτηριακής πίεσης και των ημικρανιών στις γυναίκες, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες στο μέλλον για να υποστηρίξουν μια σταθερή σύνδεση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και της ημικρανίας.

Είναι η ημικρανία γυναικεία υπόθεση;

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurological Sciences ανέφερε ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός της ημικρανίας είναι 20,7% στις γυναίκες και 9,7% στους άνδρες, δηλώνοντας ότι οι ορμονικές διαφορές εκτός από «τις διαφορές στη δομή του εγκεφάλου, τους γενετικούς πολυμορφισμούς και τις νευρωνικές οδούς» θα μπορούσαν να εξηγήσουν την ανισότητα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, η απουσία οποιασδήποτε σύνδεσης μεταξύ των καρδιαγγειακών κινδύνων και της ανάπτυξης ημικρανίας στους άνδρες μπορεί να οφείλεται στον μικρότερο αριθμό ανδρών συμμετεχόντων στη μελέτη. Προσθέτει ότι οι μελέτες σε νεότερους ανθρώπους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαπίστωση τυχόν περαιτέρω αποκλίσεων με βάση το φύλο.